3D baskılı elektrik motoru İcat Edildi

3D baskılı elektrik motoru İcat Edildi

ABONE OL
19 Kasım 2022, 11:25:00

İngiliz Coventry Manufacturing Technology Center’daki çalışmalarını sürdüren mühendisler, yakın zamanda, özel olarak 3D baskı teknolojisi ile üretilen bir elektrik motoru muhafazası üretmeyi başardılar. Elektrik motorları dünyanın her yerinde peynir ekmek gibi satılan temel makinelerdir. Bu makinelerin maliyetini düşürmek için mühendisler 3D baskı teknolojisini kullanarak daha hafif daha pratik ve daha ucuza mal olacak bir üretim zinciri hedefliyorlar. Coventry Manufacturing Technology Center mühendisleri uzun süredir 3D baskı teknolojisi ile bir elektrik motoru üretme projesinin ARGE çalışmalarını yürütüyorlardı. Çalışma son aşamasını da bitirdi. Motorda hava soğutma sistemi olan kanatların imal edilmesi, maliyeti arttıran bir unsur idi. Ancak 3D baskı ile artık çok kolay bir muhafaza imalatı yapılabilecek. Motorlar yine kanatlı bir soğutma sistemi ile soğuyacak. Kanatlı soğutma sistemi; yüzey alanını uzatarak hararetin daha kolay dışarı atılmasını sağlar. Motorların muhafazası bu yüzden kanatlı imal edilir.  Artık karmaşık metal işleme ve malzeme israfı olmadan, daha hafif bir motor muhafazası imal edilebiliyor. Proses Mühendisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Steve Nesbitt, bu konuda şöyle bir açıklama yapıyor: Elektrik motorlarının gelişimi, bu işe yatırılan finansmana ve bu yönün üreticiler arasında yüksek önceliğine rağmen, yaklaşık 100 yıldır bu kadar güçlü bir ivme kazanmamıştı.

Elektrik Motoru Nasıl Çalışıyor?

Basit bir elektrik motoru çalışma prensibi, birçok kişiye kendi elektrik motorlarını yapma konusunda ilham verebilecek kadar basittir. Birçok insanın evinde bir elektrik jeneratörü vardır ve bazıları bunu evlerinde televizyonlardan arabalara ve buzdolaplarına kadar çeşitli eşyaları çalıştırmak için kullanır. Bu amaçlar için çeşitli motor tipleri mevcuttur, ancak en popüler olanları manyeto tipidir.

Peki basit bir elektrik motorunun çalışma prensibi nasıl belirlenir? Çalışma sürecine bir göz atalım. Enerjiyi elektrik yükünden mekanik enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor. Temel prensip, itici güç olarak mıknatısların gücünü kullanan bir DC motordur. Elektriğin meydana gelebilmesi 3 şarta bağlıdır; hareket, mıknatıslar ve iletkenin varlığı.

Mıknatıslar üzerinde çalışan bu tür bir motor, muazzam miktarda hareket üreten çok küçük manyetik alanlar üretir. Bir DC motor, çok basit bir elektrik motorunun çalışma prensibidir ve AC motorun veya alternatif akım motorunun gücünün bir örneğidir. Dairesel hareket enerjisi, barajlardaki dinamo örneğinde olduğu gibi; türbinlere aktarılan hareket oradan mile ve oradan da motordaki rotor stator etkileşimini sağlıyor. Dönen mil, motor içindeki sabit mıknatıslarda gerilim meydana getiriyor. Böylece bir AC elektrik akımı oluşuyor. Evlerde kullandığımız motorlarda ise, elektrik verilerek statordaki mıknatıslar sayesinde elektrik enerjisi ile milin dönmesi sağlanıyor. En basitinden motorun çalışması için, içindeki milin dönmesi gerekiyor. Bisiklet dinamoları da tekerlekten hareket alarak dönüş hareketi ile motor içindeki sabit mıknatıslara gerilim yüklüyor ve elektrik meydana geliyor. O elektrik zayıf bir DC elektrik olarak bisiklet lambasını aydınlatıyor. Evlerdeki motorlarda ise tam tersi bir mantık var. Bu kez hareket başlangıç noktası değil, elektrik verilerek hareket sağlanıyor. Dinamolarda ise önce hareket veriliyor sonra elektrik enerjisi elde ediliyor. DC ve AC dönüştürücülerle istendiği zaman DC enerji AC enerjiye kolayca dönüştürülebiliyor. Tam tersi de mümkün olabiliyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri reseller