Emin olun ki bu çorba çok lezzetli olacak. Damak tadınıza uygun yapımı kolay nefis bir balık çorbası tarifi. Türkiye şartlarında özellikle kış aylarında yapıp ailecek içilebilecek harika bir yemek.
Balık Çorbası Malzemeleri Nelerdir?
Merhaba balık çorbasını damak tadımıza göre şekillendirip ona göre malzemeler kullanarak yapmak en mantıklısı olacaktır. Yani mide yada kalamar sevmeyen birisinin çorbasında onlardan birin olması mantıklı değildir.
1 kilo ayıklanmış balık (kesinlikle deniz balığı olmalı orta büyüklükte balıklar seçilmeli, somon, levrek, mezgit, lüfer, sardalye, palamut, morina, biraz karides ilave etmek çorbaya tat katacaktır belirtmek isteriz. )
1 orta boy soğan (doğranacak)
1 orta boy patates (doğranacak)
1 küçük boy havuç (rendelenecek)
1 küçük yeşil biber
1 orta boy kereviz (doğranacak)
1 dal pırasa (doğranacak)
1 defne yaprağı
2 adet limon
3 yemek kaşığı saf zeytinyağı
3 – 4 diş doğranmış sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı yaprak pul biber
yarım demet maydanoz (doğranacak, kıyılacak)
en az 10 su bardağı su
Balık Çorbası Neden Bu Kadar Doyurucu Olur?
Balık çorbası ve içindeki sebzeler güzelce piştikten sonra tadlar birbirine harmanlanır ve afiyetle yenir. Glisemik indeks oranı orantılı olduğundan ve vücut bu doğal besinleri sevdiğinden dolayı sindirim sistemi doğal yollar ile düzenli çalışarak sindirimi tercih eder buda tokluğa vede doygunluğa sebebiyet verir.
Balık çorbasının nasıl yapılır;
Doğranmış ve rendelenmiş bütün sebzeler (sarımsak,pırasa,kereviz,havuç,soğan,patates vb..) derin bir tencereye konur. Üzerine 5-6 su bardağı su ilave edilir. Bir süre sebzelerin pişmesi beklenir. Takribi 15-20 dakika kadar. Kekik sebzeler pişerken ilave edilmelidir.
Sonrasında temizlenmiş olan balıklar tencereye ilave edilir, Limon ve baharatlar eklenir en az beş su bardağı daha su konur ve 15-20 dakika daha kaynatılır.
Doğranmış (kıyılmış) maydanoz ilave edilir ve 10-15 dakika daha kaynatılır.
Sonrasında pişen çorba bir 10 dakika dinlendirilir. Soğumadan sıcak servis edilir.
Bu pişirme tekniğinde sebzeler ve balık iyice birbirine harmanlanır ve yerken ağızda adeta ağızda dağılır ama ben daha diri seviyorum derseniz pişirme süresini kendinizde ayarlayabilirsiniz.