Direnç, akım akışına direnen pasif iki terminalli bir elektrikli cihazdır. Muhtemelen bir elektronik devredeki en basit elementtir. Direnç neredeyse tüm elektronik devrelerin doğasında bulunan bir element olduğundan, aynı zamanda en yaygın bileşenlerden biridir. Genellikle renk kodludurlar.
Direnç hiçbir şekilde süslü bir cihaz değildir, çünkü direnç neredeyse tüm iletkenlerin sahip olduğu doğal bir özelliktir. Bu nedenle, bir kondansatör, seramik çubuk gibi bir yalıtım malzemesinin etrafına sarılmış bir bakır telden oluşur. Dönüş sayısı ve bakır telin inceliği dirençle doğru orantılıdır. Dönüş sayısı arttıkça ve tel inceldikçe direnç de artar.
Ayrıca bir karbon filmin spiral modelinden yapılmış dirençleri de bulabilirsiniz. Bu nedenle, adı karbon film dirençler. Karbon film dirençleri tel sargılı muadilleri kadar hassas olmadığından daha düşük güç devreleri için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, kablolu dirençlerden daha ucuzdur. Tel terminalleri her iki uca da tutturulmuştur. Dirençler bir devredeki polariteye kör olduklarından, akım her iki yönde de akabilir. Bu nedenle, onları ileri veya geri yönde takma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bir direnç çok fazla görünmeyebilir. Kişi, güç tüketmek dışında hiçbir şey yapmadığını düşünebilir. Ancak, hayati bir işlevi yerine getirir: devrenizdeki voltaj ve akımı kontrol etmek. Başka bir deyişle, dirençler devrenizin tasarımı üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Elektrik akımı bir kablodan akmaya başladığında, tüm elektronlar aynı yönde hareket etmeye başlar. Tıpkı bir borudan akan su gibidir. İnce bir borudan daha az miktarda su akacaktır çünkü hareketi için daha az yer vardır.
Benzer şekilde, akım bir dirençteki ince bir telden geçtiğinde, elektronların içinden geçmesi giderek zorlaşır. Kısacası, bir dirençten akan elektron sayısı, telin uzunluğu ve inceliği arttıkça azalır.
Dirençlerin çok sayıda uygulaması vardır, ancak en yaygın üçü akım akışını, bölme voltajını ve direnç-kapasitör ağlarını yönetmektir.
Bir devreye direnç eklemezseniz, akım tehlikeli derecede yüksek seviyelerde akacaktır. Diğer bileşenleri aşırı ısıtabilir ve muhtemelen onlara zarar verebilir. Örneğin, bir LED’i doğrudan bir bataryaya bağlarsanız, yine de çalışır. Ancak, bir süre sonra LED bir ateş topu gibi ısınır. LED’ler ısıya daha az toleranslı olduğu için nihayetinde yanacaktır.
Ancak, devreye bir direnç sokarsanız, akım akışını en uygun seviyeye düşürür. Böylece, LED’i aşırı ısıtmadan daha uzun süre açık tutabilirsiniz.
Dirençler ayrıca voltajı istenen seviyeye düşürmek için kullanılır. Bazen mikrodenetleyici gibi bir devrenin belirli bir kısmının devrenin kendisinden daha düşük bir gerilime ihtiyacı olabilir. Direnç devreye giriyor.
Diyelim ki devreniz 12V aküden bitiyor. Ancak, mikrodenetleyici sadece 6V beslemeye ihtiyaç duyar. Voltajı ikiye bölmek için yapmanız gereken tek şey, eşit direnç değerine sahip iki direnci seri olarak yerleştirmektir. İki direnç arasındaki tel, mikro denetleyicinin takılabileceği devrenizin voltajını yarıya indirmiş olacaktır. Uygun dirençleri kullanarak, devre içindeki voltajı herhangi bir seviyeye düşürebilirsiniz.
Dirençler ayrıca tek bir yongada direnç-kapasitör dizileri içeren IC’leri oluşturmak için kapasitörlerle birlikte kullanılır. Ayrıca RC filtreleri veya RC ağları olarak da bilinir. Genellikle, bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların giriş / çıkış portları, Yerel Alan Ağları (LAN’lar) ve Geniş Alan Ağları (WAN’lar) dahil olmak üzere çeşitli cihazlarda elektromanyetik Girişimi (EMI) veya Radyo Frekansı Girişimini (RFI) bastırmak için kullanılırlar. Ayrıca takım tezgahlarında, şalt cihazlarında, motor kontrolörlerinde, otomatik ekipmanlarda, endüstriyel cihazlarda, asansörlerde ve yürüyen merdivenlerde kullanılır.