IELTS ve TOEFL’ın Farkı Nedir?

IELTS ve TOEFL’ın Farkı Nedir?

ABONE OL
06 Nisan 2024, 22:30:11

IELTS ve TOEFL’ın Farkı Nedir?

Özellikle yüksek lisans yapmak isteyenler için önemli bir konu olan yabancı dil yeterliliği genelde pek çok okulda iki sınav ile ölçülüyor: IELTS ve TOEFL. Peki IELTS ve TOEFL’ın sınavın farkı ne? İkisine de mi girmek lazım? Veya hangisine girmem gerektiğini nasıl seçeceğim?

İki sınav da İngilizce yeterliliği ölçen ve uluslararası geçerliliği olan, çoklu bölümlerden oluşan dil yeterliliği sınavlarıdır. İki sınav da reading (okuma), writing (yazma), listening (dinleme) ve speaking (konuşma) bölümlerinden oluşur ancak süreleri, soruları, puanlama ve değerlendirme sistemleri tamamen farklıdır.

IELTS ve TOEFL’ın Farkı Nedir?

Öncelikle isterseniz bu ikisi arasındaki farkı görebilmek için, bu sınavların tam olarak ne olduğunu açıklayalım. Hemen akabinde zaten aralarındaki farklılıkları da bu sayede net bir şekilde görebileceğiz.

TOEFL Nedir?

TOEFL Amerikan temelli, tamamen bilgisayar üzerinden yapılan bir sınavdır. Dünyanın en iyi 100 üniversitesinin yanı sıra, Birleşik Krallık, ABD ve Avustralya dâhil olmak üzere 130’u aşkın ülke genelinde 8500’den fazla kurum tarafından kabul görmektedir.

TOEFL 120 puan üzerinden değerlendirilmektedir. TOEFL sınavındaki soruların neredeyse tamamı çoktan seçmelidir. Reading, writing, listening ve speaking bölümlerinin her biri 30 puan üzerinden değerlendirilir. Her bölümden 30 üzerinden aldığınız puan toplandığında ise toplam TOEFL puanınız oluşur. Sınav toplamda 4.30 saat sürer ve tek oturumdan oluşur.

Sınavın geçerliliği 2 senedir. Yani TOEFL sınavına girdikten sonra aldığınız puan ile 2 sene boyunca istediğiniz üniversiteye veya kuruma başvuru yapabilirsiniz. 2 sene sonrasında sınav geçerliliğini yitirecektir ve yeniden sınava girmeniz gerekecektir.

IELTS Nedir?

IELTS British Council, Cambridge Üniversitesi ESOL Sınavları ve IDP-IELTS Avustralya tarafından ortak bir şekilde yürütülür, İngiltere İngilizcesi’ni temel almakta ve Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda gibi İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) ülkelerindeki kurumlar tarafından genelde daha çok tercih edilmektedir ancak bu durum son yıllarda değişim göstermektedir. IELTS Amerika’nın da çoğu yerinde yavaş yavaş kabul edilmeye başlanmıştır. 130’u aşkın ülkede 9.000’i aşkın kurumda kabul edilmektedir.

IELTS sınavında her bir bölüm 9 puandır ve bölümlerin ortalaması genel IELTS skorunu verir. IELTS 2 oturumda yapılmaktadır. İlk oturumda reading, listening ve writing yapılır. 2. oturumda ise aday jürinin karşısına çıkar ve speaking sınavına tabi tutulur.

TOEFL ile kıyaslandığında daha geleneksel olan IELS sınavının da geçerlilik süresi 2 yıldır. Sınavdan sonra 2 yıl içerisinde başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.

Her ne kadar TOEFL Amerikan kültürünü IELTS ise İngiliz kültürünü benimsemiş olsa da bu durum son yıllarda değişkenlik göstermektedir. Özellikle IELTS sınavı son yıllarda ülkemizde ve dünyada çok ilgi görmeye başlamıştır. Yine de herhangi bir üniversiteye veya kuruma başvuru yapacaksanız öncelikle okulun hangi sınavı istediğine bakmalısınız. Genelde Avrupa’da IELTS Amerika’da ise TOEFL istenir ancak başta da belirttiğimiz gibi bu değişiklik gösterebilir.

Bazı okullar iki sınavı birden kabul etmektedir. Dolayısıyla bu durumda sizin hangi sınavın içeriğine yatkın olduğunuzu keşfetmeniz gerekir. Eğer daha kuralcı ve geleneksel bir öğrenme metodunuz var ise IELTS tercih edebilirsiniz. Test sınavı sizi daha rahat hissettiriyorsa TOEFL sizin için daha uygun bir sınavdır.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri reseller