Gordon Moore 94 yaşında hayatını kaybetti

Gordon Moore 94 yaşında hayatını kaybetti

ABONE OL
25 Mart 2023, 15:27:21

Silikon Vadisi’nin öncülerinden biri ve Intel’in de kurucu ortaklarından olan Gordon Moore, hayatını kaybetti. Intel tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Moore 94 yaşındaydı. Moore, teknoloji devi Fairchild Semiconductor’u kuran şirketin, “hain sekizli” olarak adlandırılan üyelerinden biriydi. Bu şirket, Silikon Vadisi’nin birçok başka şirketine, AMD dahil, kuluçka merkezi oldu. Moore ve Robert Noyce, Intel’i 1968 yılında kurdu. Şirketin başkanı ve CEO’su olan Moore, 1979 yılından 1987 yılına kadar görev yaptı.

Moore, modern bilgisayar cihazlarını çalıştıran teknolojinin geliştirilmesinde büyük rol oynasa da, birçok insan onun adını 1965’teki Moore Yasası’ndan dolayı tanıyacaktır. Bu yasa, işlemcilerin transistor sayısının her yıl yaklaşık olarak ikiye katlanacağını öngörmüştü. 2015 yılında yapılan bir açıklamada, Moore Yasası hakkında sorulan bir soruya, “Bir kez başarılı bir tahmin yaptıktan sonra, başka bir tahmin yapmaktan kaçındım.” diyerek yanıt vermişti. Ancak, bugün artık bu tahmin geçerli değil.

Intel’e göre, Moore’un son dönemindeki faaliyetleri hayırseverlikle ilgiliydi. Vakfının web sayfasındaki kurucuların bildirisine göre, “çevre koruma, bilimsel araştırma, yükseköğretim ve San Francisco Körfez Bölgesi” ile ilgili konular üzerinde çalıştı. Geçen yıl Intel, ABD’nin Oregon eyaletinde açtığı yeni tesisine onun adını vermişti. “Gordon Moore Parkı”, 11 Nisan 2022’de büyük bir açılışla kapılarını açmıştı.

Gordon Moore’un vefatı Silikon Vadisi ve teknoloji dünyası için büyük bir kayıp oldu. Ancak, kendisinin başlattığı devrim, onun adını yıllarca yaşatacak ve onun anısına saygıyla anılacaktır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler