James Webb’den etkileyici Uranüs fotoğrafı

James Webb’den etkileyici Uranüs fotoğrafı

ABONE OL
07 Nisan 2023, 07:34:40

Uzay ve astronomi meraklılarının uzun süredir beklediği James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en eski galaksileri incelemek için tasarlandı. Ancak zaman zaman daha yakın uzay hedeflerine de yöneliyor. Örneğin; geçtiğimiz yıl, Neptün’ün en net görüntülerini uzay meraklıları ile buluşturan teleskop, Uranüs’ün de daha önce hiç görülmemiş görüntülerini paylaştı.

James Webb Teleskobu, Hubble gibi teleskoplardan farklı olarak kızılötesi dalga boyunda çalışıyor. Bu özelliği sayesinde, Uranüs’ün halkaları gibi gezegenin başka türlü fark edilemeyecek özellikleri bile belirginleşiyor. Optik dalga boyunda neredeyse görünmez olan Uranüs’ün halkaları, bu yeni görüntülerde açıkça görülebiliyor.

Gezegenler arasında bazı sıradışı özelliklere sahip olan Uranüs, diğer gezegenlere göre neredeyse tamamen yan yatmış bir durumda. Yörünge düzlemine kıyasla Uranüs’ün ekseni 98 derece açı yapıyor. Bu özellik, kuzey yaz boyunca güneşin kuzey kutbuna doğrudan ışık saçtığı ve hiç batmadığı anlamına geliyor. Bilim insanları, bu aşırı eğimin nedeninin, Uranüs’e geçmişte çarpan devasa bir cisim olduğunu düşünüyor.

Dikkat çekici bir Uranüs görüntüsü için James Webb Uzay Teleskobu kutup şapkasını kullanarak gezegeni inceleyebiliyor. Görüntülerdeki beyaz alan, yaz ayları boyunca görülebiliyor ve sonbaharda ortadan kayboluyor. Teleskop sayesinde kutup şapkasını inceleyen astronomlar, daha önce hiç görülmemiş parlak bölge ve fırtına aktivitesine ilişkili iki parlak bulut keşfettiler.

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin sırlarını keşfetmeye devam edecek gibi görünüyor. Uranüs gibi yakın gökcisimlerinin keşiflerinin yanı sıra evrenin en uzak köşelerindeki eski galaksileri de inceleyerek bilim insanlarının hayal gücünü zorlamaya devam edecek.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler