Uzay ve astronomi meraklılarının uzun süredir beklediği James Webb Uzay Teleskobu, evrendeki en eski galaksileri incelemek için tasarlandı. Ancak zaman zaman daha yakın uzay hedeflerine de yöneliyor. Örneğin; geçtiğimiz yıl, Neptün’ün en net görüntülerini uzay meraklıları ile buluşturan teleskop, Uranüs’ün de daha önce hiç görülmemiş görüntülerini paylaştı.
James Webb Teleskobu, Hubble gibi teleskoplardan farklı olarak kızılötesi dalga boyunda çalışıyor. Bu özelliği sayesinde, Uranüs’ün halkaları gibi gezegenin başka türlü fark edilemeyecek özellikleri bile belirginleşiyor. Optik dalga boyunda neredeyse görünmez olan Uranüs’ün halkaları, bu yeni görüntülerde açıkça görülebiliyor.
Gezegenler arasında bazı sıradışı özelliklere sahip olan Uranüs, diğer gezegenlere göre neredeyse tamamen yan yatmış bir durumda. Yörünge düzlemine kıyasla Uranüs’ün ekseni 98 derece açı yapıyor. Bu özellik, kuzey yaz boyunca güneşin kuzey kutbuna doğrudan ışık saçtığı ve hiç batmadığı anlamına geliyor. Bilim insanları, bu aşırı eğimin nedeninin, Uranüs’e geçmişte çarpan devasa bir cisim olduğunu düşünüyor.
Dikkat çekici bir Uranüs görüntüsü için James Webb Uzay Teleskobu kutup şapkasını kullanarak gezegeni inceleyebiliyor. Görüntülerdeki beyaz alan, yaz ayları boyunca görülebiliyor ve sonbaharda ortadan kayboluyor. Teleskop sayesinde kutup şapkasını inceleyen astronomlar, daha önce hiç görülmemiş parlak bölge ve fırtına aktivitesine ilişkili iki parlak bulut keşfettiler.
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin sırlarını keşfetmeye devam edecek gibi görünüyor. Uranüs gibi yakın gökcisimlerinin keşiflerinin yanı sıra evrenin en uzak köşelerindeki eski galaksileri de inceleyerek bilim insanlarının hayal gücünü zorlamaya devam edecek.