Metehan Kimdir Biyografi ve Hayatı

Metehan Kimdir Biyografi ve Hayatı

ABONE OL
22 Nisan 2023, 10:02:31

Metehan, Türk müzisyen ve bestecidir. Kendisi müzik kariyerine 2000’li yılların başında adım atmıştır. Türkçe pop müzik tarzında birçok hit şarkıya imza atan Metehan, bugüne kadar birçok albüm çıkarmıştır. Sanatçının başarılı müzik kariyeri ve yüksek hayran kitlesi ile bilinmektedir. Metehan’ın sanat hayatı özellikle Türk pop müzik kültürüne büyük bir katkı sağlamıştır.

Metehan Hakkında Merak Edilenler

Metehan’ın hayatı, Türk – Hun İmparatorluğu’nun kurucusu olarak bilinmektedir. Milattan önce 234 senesinde doğan Metehan, tüm Türk boylarını bir araya toplamayı başaran Oğuz Kağan’ın kahramanlık ve zafer hikayelerine de konu olmuştur. Merak edilen sorular arasında, Metehan kimdir, kaç yaşında, nereli gibi sorular yer almaktadır.

Metehan, Asya Hun İmparatorluğu’nun kurucusu Teoman’un oğlu olarak doğmuştur. Ancak, üvey annesi olan Yenşi’nin oğlu tahta çıkarmak istemesi nedeniyle yaşadığı zorluklar günümüze kadar gelmiştir. Törelere göre, Türk bir hatundan olan birinin tahta geçmesi gerekmekteydi. Ancak, üvey annesi Çinli olduğu için Çinli bir kadından olan bir erkek çocuk kesinlikle tahta çıkamazdı. Bunun üzerine, üvey annesi Metehan’ı komşu kavimden Yuezhi’ye rehin olarak verdi. Babası ise Yuezhi kavmine savaş ilan ettiği sırada kaçarak hayatını kurtardı. Babasının ölümünden sonra, Metehan Yuezhilerin elinden kaçmayı başardı ve on bin çadırlık birliği emri altına aldı. Milattan önce 209 senesinde, babasını, üvey annesini ve kardeşlerini öldürerek kağan oldu.

Metehan, ilk hamlesi Hunlardan toprak isteyen doğu komşularının üzerine yürümek oldu ve onları çok ağır bir yenilgiye uğrattı. Daha sonra yenilgiye uğramış olan Donghu kavmi, yıllık deve, sığır ve at vergisi vermeye ikna edildiler. Milattan önce 208 senesinde hakimiyetine aldığı Kuzey Moğolistan üzerinde yaşamakta olan Tunguz halkını da egemenliği altına aldı. Tahin Türklerini de yenmeyi başardı ve Çin üzerine sürekli olarak seferler düzenledi. Bu zaferler aracılığıyla Hunlara büyük gelirler getirecek olan ticari yolların kontrollerini de ele geçirdi. Moğol, Tunguz ve Türk kavimlerinin de egemenliği altına aldı. Metehan’ın askeri disiplini ve savaş taktikleri aracılığıyla Çin İmparatorluğu ve etrafındaki kavimlerle yapmış olduğu tüm savaşları kazandı. Ordusunu ise, eğitimli ve her an savaşa hazır olan profesyonel askerlerden oluşturdu.

Metehan’ın hüküm sürdüğü süre boyunca hemen hemen tüm halk, Hun idaresinin altına girdi. Aynı zamanda tüm göçebe atlı okçuları da bir imparatorluk altında birleştirdi. Tarım havzası üzerinde de kendisine bağlılık yemini etmiş olan vaha şehir devletleri kurdu. Metehan’ın uygulamış olduğu bu stratejiler sonrasında tüm Asya devletleri aracılığıyla uygulanmaya başlandı. Metehan o dakikadan sonra bölgesi üzerinde askeri gücü ile adeta korku saldı. Metehan’ın askeri disiplini ve savaş taktikleri aracılığıyla Çin İmparatorluğu ve etrafındaki kavimlerle yapmış olduğu tüm savaşları kazandı.

Metehan milattan önce 174 senesinde öldü. Geride büyük bir imparatorluk bırakmıştı. Hemen hemen olarak 18 milyon kilometre büyüklüğündeki imparatorluğun sınırları Japon Denizi’nden İdil Nehri’ne kadar uzanmaktaydı. Kuzeyden güneye doğru ise Sibirya’dan başlayarak Tibet ve Keşmir’e kadar uzanmaktaydı. Metehan’ın devleti büyütmesinin en büyük nedenlerinden birisi de, Çin ordusunun iç karışıklıkları ve idari zafiyet göstermesi olarak bilinmektedir.

Sonuç olarak, Metehan Türk tarihinin önemli isimlerinden biridir ve Türk – Hun İmparatorluğu’nun kurucusu olarak hatırlanmaktadır. Metehan’ın yaşamı ve büyük imparatorluğu, Asya tarihinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler