Diyet yapmak toplumun her kesiminden pek çok kişi için son derece önemlidir. Gençler daha güzel ve kaslı bir vücuda sahip olmak için, yaşlılar da yaşam kalitelerini arttırmak ve sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek için düzenli ve dengeli beslenmeye önem verirler. Diyetlerin yapılma amaçları bu gibi sebeplerden dolayı farklılık göstermektedir.
Acıktırmadan zayıflatan protein diyeti nedir sorusunun cevabı çok basittir ve adında gizlidir. Proteinlerin ve lifli besinlerin midede sindirim süresi diğer besinlere kıyasla daha uzun sürmektedir. Bu durum kişilerin daha uzun süre boyunca tok kalmalarını sağlamaktadır.
Protein ağırlıklı beslenmeyi içeren protein diyetinde bazı bireyler sadece protein içerikli besinler tüketirken bazı bireyler de protein tüketimine ağırlık vermekte ve diğer besinleri de düşük porsiyonlarda tüketmektedirler.
Acıktırmadan zayıflatan protein diyetinin avantajları arasında proteinlerin uzun sindirim süresi sayesinde kişinin gün içinde açlık hissetmeden az besin tüketmesi ve böylece kolaylıkla kilo vermesi sayılmaktadır. Diyet yapmanın en zor aşamalarından olan açlık süresi bu şekilde minimuma indirilmiş olur.
Gün içinde kişinin uzun saatler boyunca tok kalmasını sağlayacak pek çok besin bulunmaktadır. Bu besinlerin önemli bir kısmı protein içeriği bakımından da zengin olduğu için diyet listelerine yazılmaları son derece mantıklı olmaktadır.
Besinlerin doyurucu olmaları ile protein içerikleri arasında bir doğru orantı vardır. Bunun sebebi proteinlerin vücutta sindirim süresinin karbonhidratlara kıyasla daha uzun sürmesidir. Bu nedenle protein ağırlıklı besinler tüketildikten sonra bu besinlerin midede tamamen sindirilmesi daha uzun süre ve tokluk hissi uzar. Bu gibi proteinlere örnek olarak yumurta, kırmızı et, süt gibi besinler verilebilir.
Özellikle lifli gıdalar insan sağlığı için son derece önemli besinlerin arasında sayılmaktadır. Lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kişinin sindirim sistemini düzenler ve bağışıklığını arttırır. Bunun yanında lifli gıdalar düşük kaloriye sahiptir. Lifli gıdaların en önemli özelliklerinden biri de sindirim süresinin uzun olmasıdır. Bu nedenle lifli gıdaların tüketilmesi hem yüksek protein içeriği hem düşük kalorili olması hem de uzun süre tok tutması ile diyet listelerinin vazgeçilmezi haline gelmektedir.
Öncelikle tok tutma özelliği son derece yüksek olan lifli besinlerin önemli derecede protein içerdiğini de söylemeden geçmek olmaz. Kilo vermek amacıyla yapılan diyetler sırasında yüksek kalorili besinlerin az tüketilmesine ilaveten günlük alınması gereken protein miktarı eksiksiz temin edilmelidir.
Günlük protein ihtiyacını karşılarken uzun süre de tok kalmayı sağlayan besinlerden biri de ettir. Kırmızı et ve beyaz et çeşitlerinin hepsi farklı avantajlara sahip olduğu gibi günlük tüketimde protein kalitesini arttırmak için çeşitlendirerek tüketmek daha mantıklıdır. Tüketilen et türü hangisi olursa olsun tüketmeden önce yüksek miktarda yağ ile muamele etmemek önemlidir. Bu durumda besinin kalori değeri son derece artacaktır. Bu nedenle yağ kaybı hedeflenerek yapılan diyetlerde etlerin pişirilmesi sırasında kızartma gibi yöntemler dışında haşlama ya da ızgara şeklinde daha doğal ve ekstra yağ içermeyen yöntemler tercih edilmektedir.
Beyaz leblebi protein değeri bakımından son derece avantajlı bir besindir. Tek avantajı bu olmayan beyaz leblebi aynı zamanda düşük kalorili olmasıyla da pek çok diyet programında yerini almaktadır. Beyaz leblebi tüketiminden sonra uzun süre boyunca tokluk hissi oluşmaktadır. Günlük 50 gram civarında beyaz leblebinin ara öğün olarak tüketilmesi son derece doyurucu olmaktadır. Ara öğünlerde olduğu kadar bazı kişiler tarafından öğle yemeğinin geçiştirilmesinde de kullanılabilmektedir. Bu şekilde çok düşük kalori alarak tokluk hissi yaşanmaktadır.