Güneş Sistemimizin En Sıcak Ve En Soğuk Gezegenleri Nelerdir?

Güneş Sistemimizin En Sıcak Ve En Soğuk Gezegenleri Nelerdir?

ABONE OL
22 Kasım 2022, 18:26:21

Güneş sistemimiz, güneşin etrafında dönen tüm gezegenler, aylar, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve uzay boşluğundan oluşur. Gezegenimiz de dahil olmak üzere diğer her şey, yörünge adı verilen yerçekimi kuvvetiyle güneşe bağlıdır. Güneş sistemimiz, iç ve dış gezegenlere bölünmüş sekiz gezegenden ve uzanan cüce gezegenlerden oluşur. Gezegenlerdeki sıcaklıklar güneşe ve diğer faktörlere bağlıdır. Güneşe yakın olanlar genellikle daha sıcaktır.

Gezegenler

Güneş sistemimizdeki sekiz gezegen güneşe göre sıralanmıştır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. İç gezegenler olarak bilinen ilk dördü karasal cisimlerdir. Bu, kaya ve metal tabanlı gezegenler oldukları anlamına gelir. Evren gençken, bunlar genç yıldızın ısısına dayanabilecek tek gezegen cisimleri olurdu. Bu nedenle, iç gezegenler katıdır, ya kaya bazlıdır, metaldir ya da her ikisinin birleşimidir ve hepsinin ortalama sıcaklıkları dış gezegenlerden daha yüksektir.
Dış gezegenler, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, iç gezegenlerden büyük bir asteroit kuşağı ile ayrılır. Bu gezegenler, içlerindeki benzerlerinden önemli ölçüde daha soğuktur ve kaya temelli olmak yerine, aslında esas olarak hidrojen, helyumdan oluşurlar. Bu elementler ayrıca iç gezegenlerden çok daha büyüktür ve daha hızlı yörünge ve dönüşlere sahiptir. Gaz halindeki bileşimleri, dış gezegenlerin genellikle gaz devleri olarak anılmasına neden olan şeydir.

Plüton Bir Gezegen Mi?

Güneş sistemimizdeki en küçük ve en uzak gezegen olarak kabul edilen Plüton, resmi olarak gezegen statüsünden düşürüldü. Bunun nedeni, aslında bir gezegeni ayırt etmek için gerekli olan üç kriteri karşılamamasıydı. Bu kriterler şunlardır: gezegen, güneşin etrafında yörüngede olmalıdır; kendi yerçekiminin katı cisim kuvvetlerinin üstesinden gelebilmesi için yeterli kütleye sahip olması gerekir, böylece neredeyse yuvarlak bir şekle bürünür ve yörüngesinin etrafındaki çevreyi diğer cisimlerden arındırmış olmalıdır. Plüton üçüncü kuralı karşılamadığı için ‘cüce gezegen’ olarak kabul edildi. Güneş sistemimizde Plüton dahil beş cüce gezegen var ve bunlar Ceres, Makemake, Haumea ve Eris. Güneş sisteminin dış bölgeleri, bu cücelerin beşinden dördüne ev sahipliği yapan Kuiper Kuşağı ve tüm güneş sistemini bulut benzeri bir kabukla çevrelediği düşünülen Oort Bulutu’nu da içerir.

Gezegen Sıcaklıkları

Gezegensel sıcaklıklar güneşten etkilenir ve bir gezegenin ortalama sıcaklığına en büyük katkıda bulunan faktör, güneşe yakınlığıdır. Bununla birlikte, gezegenin atmosferi, dönüş hızı ve gezegenin yoğunluğu gibi başka önemli faktörler de vardır. Genel olarak, gezegenler için sıcaklık, güneşten uzaklaştıkça düşer, yani Merkür, Venüs ve Dünya gibi daha yakın iç gezegenler, Neptün veya Uranüs gibi güneş sisteminin dış erişim noktalarından daha sıcaktır.

Tıpkı Dünya’da mevsimler ve sıcaklık dalgalanmaları olduğu gibi, diğer gezegenler de gündüz ve gece tarafları arasında büyük sıcaklık değişiklikleri yaşarlar. Dünya için dönme süresi bir gün veya 24 saattir, yani ‘gece’ veya gezegenin güneşten uzak olduğu zaman miktarı aşırı uzun değildir. Bununla birlikte, Merkür gibi daha yavaş dönen bir gezegende (dönme başına 58.6 gün), gece tarafı çok daha uzun süre güneşten uzaklaşır. Bu nedenle, sıcaklıklar gün tarafındakinden 1.000 Fahrenheit dereceden daha düşük olabilir. Bu nedenle, gündüz ve gece arasındaki fark çok büyük olduğundan, her iki sıcaklık da şemada listelenmiştir. Güneş, yüzeyi kaya ve metal ile aynı ölçüde ısıtıp soğutmadığından, gaz gezegenlerinin sıcaklıkları o kadar fazla dalgalanma eğilimi göstermez.

En Sıcak Gezegen

Venüs, ortalama 880 derece Fahrenheit sıcaklığa sahip güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir. Gezegen sıcaklıkları güneşe yakınlık ile artma eğiliminde olsa da, Venüs aslında birkaç nedenden dolayı komşusu Merkür’den daha sıcaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, Merkür’ün yavaş bir dönüş periyodu vardır, yani gündüz ve gece tarafları arasındaki sıcaklıkta büyük farklılıklar gösterir. Ek olarak, ısının kaçmasına izin veren ince bir atmosfere sahiptir. Buna karşılık, Venüs çok yoğun bir atmosfere sahiptir, yani ısıyı bir sera gibi hapseder. Bu, gezegenin atmosferinde ısının bulunduğu ve diğer gezegenlerden belirgin şekilde daha yüksek bir sıcaklığa neden olduğu anlamına gelir. 880 derece Fahrenheit’lik ortalama sıcaklık o kadar sıcak ki kurşunu eritebilir. Bu sıcaklıklarda, hiçbir yaşam formunun var olamayacağı varsayılmaktadır.

En Soğuk Gezegen

Güneş sistemimizdeki en soğuk gezegen Neptün’dür. Güneşe en uzak gezegen olan Neptün, güneş ışınlarından çok az ısı alır veya hiç ısı almaz. Bu nedenle, son derece düşük bir ortalama sıcaklığa sahiptir ve büyük ölçüde buz ve donmuş maddeden oluşur. Neptün, güneşten o kadar uzakta, yaklaşık 2,8 milyar mil uzaklıkta, sadece insan gözüyle görülemeyen tek gezegendir. Bir Dünya gününe 16 saat hızla dönen uçucu bir gezegendir ve gazlı atmosferini etkileyen yoğun şiddetli rüzgarlara sahiptir. Bu ve dondurucu soğuk nedeniyle Neptün’de yaşam sürdürülemez.

Dünyanın Ötesinde Yaşam

Dünyadaki ortalama sıcaklıkla karşılaştırıldığında, diğer gezegenlerin yaşamı destekleyen sıcaklık aralıkları anlayışımızın çok dışında olduğu açıkça görülebilir. Bununla birlikte, keşif, bu gezegenlerde yaşamın var olup olmadığını, var olup olmadığını veya hatta bir zamanlar var olup olmadığını belirlemeye devam ediyor. Mars’ın uzun süredir sürdürülebilir yaşam formları için en uygun seçenek olduğu düşünülüyor. Mars, gelecekteki insan yaşamı veya mevcut gezegen dışı yaşam formlarının keşfi için en uygun seçenek olmaya devam ediyor.

Gezegenlerin Yüzey Sıcaklığı

Gezegenlerin gündüz ve gece sıcaklıkları, Plüton’un sıcaklığı aşağıda sıralanmıştır;

  • Merkür Gündüz (430°C), gece (-180°C)
  • Venüs (471°C)
  • Dünya (16°C)
  • Mars (-28°C)
  • Jüpiter(-108°C)
  • Satürn (-138°C)
  • Uranüs(-195°C)
  • Neptün(-201°C)
  • Plüton (-233°C)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler