İş Bankası bireysel emeklilik iptali işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamak için doğru adrestesiniz. İş Bankası bireysel emeklilik planınızı iptal etmek istediğinizde, öncelikle hangi koşulların yerine getirilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Ardından, gerekli belgeleri hazırlayarak İş Bankası şubelerine başvuruda bulunabilirsiniz. İş Bankası bireysel emeklilik iptali işlemi, uzmanlarımızın kolaylaştırdığı bir süreçtir ve sizin için avantajlı çözümler sunabilir. Bireysel emeklilik planınızı iptal etmek için bize başvurun ve daha fazla bilgi edinin.
İş Bankası Bireysel Emeklilik İptali
Gönüllü olarak İş Bankası’ndan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmuş veya İş Bankası’ndan maaş alan bir çalışan olarak otomatik katılım ile sisteme dahil edilmiş olabilirsiniz. Her iki durumda da BES’ten ayrılma süreciniz hemen hemen aynı şekilde ilerlemektedir. İki durum arasındaki en belirgin fark ise, otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edilenlerin, 2 aylık bir yasal cayma hakkı süresi bulunmasıdır.
Bu süre içerisinde ayrılma başvurunuzu yaparsanız, birikimleriniz herhangi bir kesintiye maruz kalmadan hesabınıza iade edilir. İş Bankası, bireysel emeklilik sistemine ilişkin iş ve işlemleri Anadolu Hayat Emeklilik üzerinden yürütüyor. Bu nedenle cayma ya da ayrılma başvurularınızı da Anadolu Hayat Emeklilik şirketine yapmanız gerekecek. Aşağıda izah edeceğimiz yöntemi izleyerek ayrılma başvurunuzu yapabilirsiniz.
Ayrılma Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinden çıkmak istediğinizde, başvurunuzu 0850 724 55 00 numaralı Anadolu Hayat Emeklilik müşteri hizmetleri üzerinden yapmanız en kestirme yöntem olacaktır. Her halükarda, size gönderilen formları doldurup geri göndermeniz gerektiğinden, en kısa yolu izlemekte fayda var.
- Müşteri hizmetlerini arayıp ayrılma talebinizi ilettikten sonra anında onay alamayabilirsiniz. Ön talebinizin alındığı ve size dönüş yapılacağı söylenebilir. Başvurunuzun ilk aşamasından sonra, muhtemelen müşteri hizmetleri tarafından geri aranırsınız. Bu aramanın sebebi, ayrılma halinde kaybedecekleriniz ve ayrılma dışında yararlanabileceğiniz diğer alternatif çözümler hakkında bilgi vermektir.
- Ayrılma dışında, ara verme seçeneğiniz olduğunu da mutlaka aklınızda bulundurun. Yazımızın sonunda, ayrılma halinde yapılacak olan kesintileri de okuyabilirsiniz. Bu kesintilerden etkilenmemek istiyorsanız, alternatif çözüm önerilerine de kulak verebilirsiniz.
- Ayrılma ya da cayma konusunda kararlı olduğunuzu müşteri temsilcilerine ilettiğinizde, sistemde kayıtlı olan elektronik posta adresinize, ayrılma için gerekli olan formları göndereceklerini söylerler.
- Ayrıca, bu formları Anadolu Hayat Emeklilik internet sitesinden de indirmeniz mümkün.
- Ayrılma Bilgi Formu ve Ayrılma Talep Formu elektronik posta adresinize iletilir. Sizden bu formları incelemeniz, doldurmanız ve kimlik fotokopiniz ile birlikte size iletilen adrese postalamanız veya verilen numaraya fakslamanız istenir.
- Ayrılma Bilgi Formu üzerinde BES hesabına dair birikim bilgileri ve ayrılma durumunda kaybedilecekler hakkında bilgiler yer alır.
- Otomatik katılım ile sisteme dahil olanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden cayma hakkı kullanılarak yaptıkları ayrılışlarda, tüm kesintileri 10 gün içerisinde hesaplarına iade alırlar.
- Cayma süresi dışında yapılan başvurularda ve kendi isteğinizle dahil olduğunuz sistemden ayrılmanız halinde, ilgili mevzuat uyarınca, ayrılma formları Anadolu Hayat Emeklilik şirketine ulaştıktan sonraki 20 iş günü içinde ayrılma işleminiz sonuçlandırılır.
Bireysel Emeklilik İptali Halinde Yapılacak Kesintiler ve Kaybedilecekler
- Eğer sözleşmenizde varsa, toplam birikiminizden giriş aidatı kesintisi yapılır.
- Ayrıca,
- Bireysel Emeklilik Sisteminden 10 yıldan önce çıkarsanız %15,
- 10 yılı doldurur ancak 56 yaşını tamamlamadan önce çıkarsanız %10,
- 10 yılı doldurur ve en az 56 yaşını tamamlayarak çıkarsanız %5,
oranında getiri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılır.
- Devlet katkısı ve bu katkıların getirileri de kalış sürenize göre kesintiye uğrayacaktır. Devlet katkısı ve getirilerinin;
- En az 3 yıl sistemde kalırsanız %15’ine,
- En az 6 yıl sistemde kalırsanız %35’ine,
- En az 10 yıl sistemde kalırsanız %60’ına,
- Emeklilik hakkı kazanır veya vefat ve maluliyet halinde tamamına,
hak kazanırsınız.
Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılmanız halinde, sözleşmenizde yer alan maddeler uyarınca hangi kesintilerin yapılacağını müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler, ayrılma başvurunuzu yaptıktan sonra size ulaştırılan Ayrılma Bilgi Formu üzerinde de bulunur.
Kaynak: technodoc.com.tr