Dünya’nın Artık Beş Okyanusu Var

Dünya’nın Artık Beş Okyanusu Var

ABONE OL
22 Kasım 2022, 23:11:15

Normalde Dünya üzerinde kabul edilmiş 4 adet okyanus vardı. Bunlar Atlantik(Atlas) Okyanusu, Hint Okyanusu, Pasifik(Büyük) Okyanusu ve Arktik Okyanusudur.(Kuzey Buz Denizi veya Kuzey Buz Okyanusu) Ancak geçtiğimiz günlerde Washington merkezli bilim kuruluşu National Geographic Society, Antartika’yı çevreleyen ve Güney Okyanusu adı verilen yeri Dünya’nın 5. Okyanusu olarak adlandırmaya karar verdi. Güney Okyanusu’nun diğer adı ise Antartika Okyanusudur. Yani artık resmi olarak Dünya’mızda 5 okyanus vardır.

”Bilim Dünyasında Antartika Çevresinde Farklı Bir Ekolojik Bölge Olduğu Zaten Biliniyor.” Bilim insanları Antartik çevresinde ki su kütlesinin benzersiz olduğunu ve bu nedenle diğer okyanusların kolları şeklinde olamayacağını belirtti. Sebebinin ise Antartika çevresindeki su akıntısının hızlı olması şeklinde ifade edildi. National Geographic Society’de ki uzmanlardan Alex Tait yaptığı açıklamalarda şunları söyledi “Bilim dünyasında Antartika çevresinde farklı bir ekolojik bölge olduğu zaten biliniyor. Ancak söz konusu bölgenin sınırlarını belirlerken fikir ayrılıkları oluşuyor.” Bu bilgiler için National Geographic Society 100 yıl gibi uzun bir süreden sonra ilk kez Dünya okyanuslarının haritalarını çıkardı.
National Geographic’te görevli başka bir araştırmacı Enric Sala Güney Okyanusu için; Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarını birbirine bağlayan dünyadaki son okyanus halkası olarak tanımladı. Aynı zamanda Antartika ve çevresinin küresel ısınmadan en çok etkilenen alanlar arasında olduğuna dikkat çeken Sala, Güney Okyanusu’nun 5. Okyanus olarak adlandırılmasının iklim değişikliği hakkında insanlara farkındalık yaratabileceğini söyledi.

Colorado Üniversitesi akademisyenlerinden olan Cassandra Brooks, Güney Okyanusu olarak adlandırılan bölgenin, araştırmacılar ve bilim insanları tarafından zaten daha önceden de okyanus olarak tanımlandığını söyledi. Aynı zamanda yaptığı açıklamalarının devamında Güney Okyanusu’nun bir kalp gibi Dünya’da ki geri kalan okyanuslara su pompaladığını ve henüz dikkat çekilmese de iklim değişikliği gibi felaketlerle yapılan mücadele de önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

ABD Coğrafi İsimler Kurulu’nun Güney Okyanusu adını verdiği su kütlesini, NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) 1999’da Dünya’nın 5. Okyanusu olarak adlandırmıştı. NOAA 2000 yılında Güney Okyanusu’nun 5. Okyanus olarak tanınması için Uluslararası Hidrografi Örgütü’ne öneride bulunmuş. Ancak örgüt üyeleri arasında bu konu hakkında uzlaşılamamıştı.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler