Küresel ısınma ve kirlilik gibi etmenlerin neden olduğu deniz salyasının ülkemizde hızla artması uluslararası basının gündemine taşındı. The Washington Post tarafından yapılan haberde deniz salyasının deniz yüzeyinin 30 metre altına ulaştığını ve binlerce balık, mercan ve salyangozun ölümüne sebep olduğu açıklandı. Deniz salyası, geçmişten beri var olan bir fenomen olsa da son zamanlarda aşırı artışı endişe verici.
Deniz salyasının artmasının birçok sebebi var. Marmara Denizi’ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleşen atık su deşarjları ötrofikasyona neden olur. Bu ötrofikasyon ise deniz salyasının oluşumunun sebeplerinin başında gelmekte. Ayrıca denizlerde besin maddesi varlığında aşırı artışın olması ve deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesiyle çoğalan fitoplankton hücrelerinin kullanılmadan parçalanması da müsilaj oluşumunu arttırır.
Halk arasında “deniz salyası” olarak bilinen müsilaj, birçok bitki ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın ve yapışkan bir maddedir. Müsilaj, yapışkan bir yapıya sahip olduğu için deniz yüzeyinde bulunan balık yumurtalarını hapseder ve yaşamalarına engel olur. Denizlerdeki hayvansal besinleri içine hapsettiği için larvaların beslenmesine engel olur. Deniz diplerindeki bazı canlıların ışıkla temasını keserek hem beslenmelerini hem de solunumlarını engeller. Bu da canlı çeşitliliğinin azalmasına neden olur.
Marmara Denizi’nde görülmeye başlanan deniz salyası hakkında Hidrobiyolog Levent ARTÜZ “Gördüğümüz, bir cesedin çürümesidir. Marmara Denizi 1989 yılında öldü.” açıklamalarda bulundu.
4 aydır devam eden ve avlanmayı zorlaştıran deniz salyası nedeniyle balık fiyatları yükseldi. Bu sene deniz salyası nedeniyle balıkçılar oldukça mağdur durumda. Deniz salyaları nedeniyle büyük teknelerin ardından küçük tekneler de avlanmakta güçlük çekmekte. Levrek, somon ve çupra 60 liradan satılmakta.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, bilimsel inceleme yapma amacıyla Doğu Marmara’ya açıldı. Türkiye’nin en eski araştırma gemisi olan R/V Alemdar ile İzmit Körfezi’ni tarayan ekip, yola çıktıkları Haydarpaşa limanından itibaren deniz salyasına rastladıklarını belirtti. Ocak ayından bu yana görülen deniz salyası seviyesinin şu an had safhada olduğunu söylediler.
Adalar, Prens Adaları gibi eşsiz bir ekosistemin bile ciddi derecede etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Gazioğlu, kıyı bölgelerinde bile aşırı yoğunlaşmanın gözlemlendiğini belirtti.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda deniz salyalarının mevsimsel süreç tamamlandığında ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığında ortadan kalkacağı belirtildi.