Meta, Facebook’un ana şirketi olarak faaliyet gösteren teknoloji devi, Avrupa Birliği’nin veri koruma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1.2 milyon Avro para cezasına çarptırıldı. Meta’nın, vatandaşlarının Facebook verilerini ABD’ye aktarması sebebiyle verilen ceza ayrıca, verilerin artık ABD’ye gönderilmemesi yönündeki bir emir içermektedir.
Uygulanan ceza, 2013 yılından beri var olan bir ihlali kapsamaktadır. AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün yürürlüğe konulmasından bu yana geçen beş yılda gerçekleştirilen önemli cezalardan biri olarak kabul edilen bu karar, GDPR’nin önemli bir dönüm noktasıdır.
Bu kararın alınmasındaki etkenlerden biri, Avusturyalı avukat Max Schrems’in, Edward Snowden’in ABD gözetleme programlarını ifşa etmesini takiben yasal mücadelesidir. Schrems, meta’nın yasaları kasıtlı olarak çiğneyerek on yıl boyunca kar elde etmek için verileri kötüye kullandığını iddia etmektedir.
Meta’nın küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg ve baş hukuk sorumlusu Jennifer Newstead tarafından yapılan açıklamada ise, sınırlar arasında veri transferinin kısıtlanması halinde, bölgesel silolara bölünme riskiyle karşı karşıya kalınabileceği, küresel ekonomi kısıtlanabileceğinin altı çizilmiştir. Aynı zamanda, farklı ülkelerdeki vatandaşların, birçok ortak hizmete erişemediğine dair güvenilir bir korku olduğu belirtilmiştir.
Meta, blog yazısı yayınlayarak, verilen cezanın gereksiz ve haksız olduğunu belirtmiştir. Ancak, veri koruma kurallarını ihlal etmenin ciddi sonuçları olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.