Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

ABONE OL
24 Kasım 2022, 17:36:21

Belirti Ve tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif bozukluk kişide takıntının(obsesyon), zorlantının(kompulsif) ya da bunun ikisinin birlikte görülmesi durumudur. Takıntı kişinin aklına istenmeden gelen, kişide kaygıya sebep olan tekrarlayıcı düşünceler, imgeler ve dürtülerdir. En sık görülen obsesyonlar kirlenme, cinsellik, şüphe, din,simetri ile ilgili obsesyonlardır. Kişinin kendini kirli hissetmesi, kendisine mikrop bulaştığını düşünmesi ya da çevresinin temiz olmadığını düşünmesi temizlik ile ilgili obsesyondur. Kişinin namaz kılarken, dua okurken aklına tam tersi düşüncelerin gelmesi ya da Allah’a küfretme isteği dinsel obsesyondur. Kompulsif dediğimiz zorlantı ise takıntıya tepki olarak oluşmuş eylemlerdir. Bunlar genellikle katı kuralları içerir. Kişi bu eylemleri yaptığında kısa süreli de olsa rahatlama hisseder. Temizlik obsesyonuna karşı ellerin belirli bir sayıda yıkanması ya da Allah’a küfretme isteğini bastırmak için sesli şekilde dua okunması birer kompulsif örnekleridir. Takıntı ve zorlantılar kişinin yaşamını, sosyal çevresini olumsuz etkiler. Mesela temizlik ile sıkıntısı olan kişi önce arkadaşları, akrabaları ile iletişimi keser, kirli olduklarını düşündükleri için evlerine kimseyi kabul etmezler en sonunda dışarıya çıkmayı bırakırlar. Her yineleyen düşüncesi olan kişide takıntı zorlantı bozukluğu var diyemeyiz. Bu düşüncelerin olması değil bu düşüncelere nasıl ve ne kadar miktarda tepki verdiğimiz önemlidir. Mesela kirlenme düşüncesine karşı aldığımız yıkama eylemi ne kadar fazla olursa hastalık durumu o kadar ciddidir. Genellikle 18-25 yaşta başlasa da her yaşta görülme olasılığı vardır. Genellikle kadınlarda yıkama, erkeklerde de cinsellik ile ilgili obsesif kompulsif bozukluk daha sık görülür. Müslüman ülkelerde de dinsel obsesyon fazladır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Genetik faktör etkilidir. Birinci derece akrabasında obsesif kompulsif bozukluk olan bir kişinin olma olasılığı %37dir. Bu oran çift yumurta ikizlerinde %47 iken tek yumurta ikizlerinde %87dir. Dopamin reseptörlerindeki anormallikler, glutamaterjik miktarındaki artış da obsesif kompulsif bozukluk nedenleri arasındadır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde farmakolojik tedavi uygulanır. SSRI’lar ve bunlara ek olarak atipik antipsikotikler gibi ilaçlar kullanılır. Farmakolojk tedavinin yanında bilişsel –davranışcı terapi de uygulanır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler