Evrenin Çılgın Yıldızları Supernova’lar

Evrenin Çılgın Yıldızları Supernova’lar

ABONE OL
27 Kasım 2022, 17:12:57

Enerjisi bitmiş büyük yıldızların patlamasına Supernova denir. Kısa tanımını yaptıktan sonra, Supernova’lar evrene saçtıkları şok dalgalarıyla gezegenleri yok edecek güce ulaşabilir. Evrende gezegenleri yok edecek şekilde şok dalgaları yayabilecek büyük yıldızlara bakalım. Dünyamızın da büyük bir Supernova sonrasında oluştuğunu unutmamak gerekir. Her patlama mutlak yıkım getiriyor lakin bir şeylerin filizlenmesinde büyük rol oynayabilirler.

Hm Cancri

Dünyadan 16.000 uzaklıkta olan HM Cancri yıldızı Güneş kütlesine yakın kütlededir ve Dünya boyutlarındadır. Şimdiye kadar keşfedilen en hızlı ikili sistem özelliği taşımaktadırlar. Birbirlerine olan uzaklıkları 80.467 kilometredir. Birbirlerinin etrafında dönüş hızları saatte 1.4 milyon kilometredir. Belki de yüz binlerce yıl içinde birbirlerine daha da çok yaklaşacaklar ve 1.4 milyon km hızla birbirlerine çarpacaklar. Enerjisi biten HM Cancri yüksek füzyon reaksiyonuna girecek ve Supernova olacaktır. HM Cancri yıldızı ilk kez 1999 Almanya’nın ROSAT uzay aracı tarafından tanımlanmıştır.

Gamma Velorum

Gamma Velorum tek bir yıldız değildir. En az dört, en fazla altı yıldızdan oluşan yıldız sistemidir. Gezegenimizden 1.096 ışık yılı uzaklıktadır. Yüksek yıldız rüzgarları ve yüzey sıcaklıkları vardır. Bir Wolf Rayet yıldızına yakınlığından dolayı birkaç bin yıl sonra patlama gerçekleşebilir. Wolf Rayet yıldızının iç yapısını bir üstteki resimden görebilirsiniz.

Antares

Mars’ın rakibi olarak görülen Antares yıldızı ölçümlere göre 12 milyon yıllık bir yıldızdır. Birkaç bin yıl sonra enerjisi bitecek ve Supernova olacaktır. Dünyadan görülebilen ender yıldızlardandır Antares. Çapının büyüklüğünden dolayı Güneş’ten binlerce kat daha fazla enerji yayar ve daha parlaktır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler