Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Depresyondan Nasıl Çıkılır?

ABONE OL
28 Kasım 2022, 15:43:00

Depresyon, günümüzün en sık karşılaşılan problemlerinden biri. Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen ve ruhsal çöküntü anlamına gelen depresyon, bizim gündelik rutinlerimizi yerine getirmemizi dahi engelleyebilmekte. Peki bu arkadaştan nasıl kurtulacağız? Bizim günlük yaşantımızı dahi sıkıntıya sokan depresyondan nasıl çıkarız? Bunun için önce depresyon belirtilerine bir göz atmakta yarar var.

Depresyon Belirtileri Neler?

Depresyondaki birçok kişi, tembellikten ve üşengeçlikten söz eder. Öyle ki, bazen en sevdiğiniz şeyleri bile yapmak istemezsiniz. Oysa bunun adı tembellik değil, depresyondur. Bunun dışında,

  • Kişisel bakım ve temizliğe özen göstermeme,
  • Sürekli bir şeylerden şikayet etme ama değiştirmek için gayret göstermeme,
  • Uyuyamama ya da sürekli uyku hali,
  • Ani kilo alımları veya kilo kayıpları,
  • Konsantrasyonda azalma, ilgisizlik,
  • Bu belirtileri gösteren kişiler, genel olarak depresyonda denilebilir. (Ancak yine de yazının ilk paragrafındaki uyarıya dikkat çekmem gerek.)

Depresyon Neden Olur?

Depresyona girmenize sebep olabilecek çok fazla faktör var. Bunlardan bazıları; genetik etkenler, mevsimsel değişiklikler, hormonal değişimler veya rutininizde meydana gelen köklü değişiklikler olarak sıralanabilir. Örneğin, işinizden ayrıldıysanız ya da sevgilinizden ayrıldıysanız; depresyona daha yatkın hale gelebilirsiniz. Bu gibi durumlar sonucunda depresyona girdiyseniz, sosyalleşmek sizi normale döndürmekte etkili bir yardımcı olabilir. Gelelim, depresyondan nasıl çıkılır meselesine…

Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, aşağıdaki liste sizin için yardımcı olabilir. Ancak öncelikli tercihiniz profesyonel yardımdan yana olmalı.

1- Bir Uzmandan Yardım Alın!

İnternette depresyonla ilgili olarak tonla şey okuyabilirsiniz. Hatta bunların bir kısmı sizin için faydalı da olabilir. Ancak bu işin eğitimini almış ve size doğru kılavuzluk edecek kişiler yalnızca profesyoneller olabilir. Bu nedenle depresyondan çıkmak için başvuracağınız ilk adres psikolog ve psikiyatristler olmalıdır. Bundan sonraki tavsiyeler, benim kişisel gözlemlerim ve tecrübelerimden çıkardığım bilgiler, yazının geri kalanını okumak ya da okumamak sizin tercihiniz.

2- Dans Edin

Daha önce adını, İngilizce öğrenmek isteyenlere tavsiyeler başlıklı yazıda zikrettiğim A.J. Hoge diye bir adam var. Bu adam, vücudu harekete geçirmenin, öğrenmeyi, mutluluğu ve heyecanı artırdığını iddia ediyor. Dahası ben bu adamın iddiasını ciddiye aldım ve denedim. Sevdiğim herhangi bir müziği açıyorum ve hunharca dans ediyorum. Bu beni gerçekten iyi hissettiriyor. Bu yöntemi depresyondan çıkmak için neden kullanmayasınız?

3- Sosyalleşin

En son arkadaşlarınızla buluşmanızın üzerinden kaç gün geçti? Hadi artık biraz dışarı çıkın. Vücudunuzu dışarı çıkarmak, sizin de depresyondan çıkmanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınızla buluşun, bowlinge gidin, oturun sohbet edin. Bir şeyler yapın ve hayata karışın.

4- Spor Yapın

Mümkünse bedeninizi biraz zorlayarak yapacağınız ağırlık içeren antrenmanlar, vücudunuzun hormon salgılarında da değişikliklere neden olacaktır. Böylece, depresyondan çıkış için bedeninize ve ruhunuza zaman kazandırabilirsiniz.

5- Yeni Şeyler Deneyin

Alışılmışın dışına çıkan beyin, yeni yerleri-yemekleri-durumları öğrenmek için ekstra faaliyet gösterir. Böylece, depresyona neden olan durumu lehinize çevirmeye başlayabilirsiniz.

6- Bağımlılık Yaratan Maddelerden Uzak Durun

Depresyondaki insanların genelinin hatası, bu rahatsızlık döneminde; alkol, uyuşturucu ya da sigara gibi şeylere meyletmeleri gibi geliyor bana. Eğer depresif bir durum gösteriyorsanız; bu tip maddelerin size yardım edemeyeceğinden emin olun.

7- Güneşi Kullanın

Güneşli ve temiz bir havada yürüyüşe çıkın ve bunu depresyondan çıkana kadar alışkanlık haline getirin. Bunun için sabah erken saatler oldukça iyi bir tercih olacaktır. Böylece, hem uyku dengenizi tekrar kurmak için avantaj elde edebilir hem de sabahın güzellikleriyle normalinize biraz daha yaklaşabilirsiniz.

8- Kaynımda da Var Sendromundan Uzak Durun!

Cem Yılmaz’ın ünlü “kaynımda da var” sendromunu bilmeyen yoktur. Benim yazdığım bu yazı dahil, kimsenin tavsiyelerine kulak asmayın. Ekşisözlük’te 1000 kadar entri var bu konuda tavsiye veren. Bu yüzden, herhangi birilerinin değil bir uzmanın tavsiyesine kulak verin. Çünkü depresyon, bugün girilen ve yarın çıkılabilen bir şey değildir. Ciddi bir sorun olan depresyon, herkesin biricik olduğu bir dünyada, herkese aynı ölçüde etki etmeyecektir. Bunu saptayabilecek olanlarsa, kesin olarak hekimlerdir.

Son Sözler

Depresyon, gerçekten insanı yıpratan bir süreç. Bir şekilde ucundan da olsa, herkesin bir tanışıklığı mevcut bu rahatsızlıkla. Bu yüzden depresyondan çıkmak isteyenlere, okuduklarımdan, tecrübelerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak böyle bir yazı kaleme aldım. Siz ne dersiniz, depresyondan çıkmak için bu yöntemler işe yarar mı?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler