Google Analytics Kullanımı İçin Önemli İpuçları

Google Analytics Kullanımı İçin Önemli İpuçları

ABONE OL
27 Kasım 2022, 20:08:44

Google Analytics Kullanımı İçin Önemli İpuçları

Son günlerde sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de şu : “Google analytics nasıl kullanırım? Bu servis üzerinden hangi verileri alabilirim? Hangi yazım sık okunuyor ve insanlar benim siteme nasıl ulaşıyor? ”Aylar belki yıllar önce google analytics kodu ekleme işlemini tamamlayarak bu servisi kullanmaya başladınız ama doğru düzgün sisteme ulaşıp da verilerinizi analiz etmediniz. Ya da sadece sayfa görüntüleme ve ziyaretçi sayısı verilerini göz atıp çıktınız. Eğer bu yorumlar size tanıdık geliyorsa ve google analytics kullanımı konusunda bazı raporlar alıp değerlendirme uğraşındaysanız bu yazım size yardımcı olacaktır.

Google-analytics-kullanimi

Son günlerde sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de şu : “Google analytics nasıl kullanırım? Bu servis üzerinden hangi verileri alabilirim? Hangi yazım sık okunuyor ve insanlar benim siteme nasıl ulaşıyor?”Aylar belki yıllar önce google analytics kodu ekleme işlemini tamamlayarak bu servisi kullanmaya başladınız ama doğru düzgün sisteme ulaşıp da verilerinizi analiz etmediniz. Ya da sadece sayfa görüntüleme ve ziyaretçi sayısı verilerini göz atıp çıktınız. Eğer bu yorumlar size tanıdık geliyorsa ve google analytics kullanımı konusunda bazı raporlar alıp değerlendirme uğraşındaysanız bu yazım size yardımcı olacaktır.

Elinizde güçlü bir veri analiz aracı var fakat siz ya kullanmıyorsunuz ya da herkes tarafından bilinen araçları kullanmakla yetiniyorsunuz. Bu yüzdendir ki size kullanımı zor görünen bu sistemin bazı ipuçlarını size sunmak istiyorum.

Neden Site Verilerinize İhtiyacınız Var?

Bu yazımı okuyup tamamlamadan önce kendinize bu soruyu sormuş olabilirsiniz. İlk olarak bu konuya açıklık getirmek istiyorum :

  • Yazılarınızın kimler tarafından okunduğu ve hangi çevre tarafından ilgi gördüğü bilgisi sizin bir sonraki reklamınızı yapmanızda önemli olacaktır.
  • Yaptığınız seo çalışmasının etkilerini ziyaretçi sayısı artışında görebiliyor musunuz, bunu bilmek isteyebilirsiniz.
  • Hangi arama sorguları ile kullanıcılar sitenize yönleniyor bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Hangi sayfa ne kadar görüntüleniyor, hangi sayfadan okuyucularınız çıkış yapıyor ve hangi sayfada ne kadar süre geçiriyorlar bilgisini görmek isteyebilirsiniz.
  • Ve daha fazla bilgiye bu servis aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

İlgi gördüğünüz kitleyi öğrenin

Siteniz hangi yaş grubu, hangi ülke ve hangi cinsiyetten kişiler tarafından ilgi görüyor öğrenebilirsiniz.Bunun yanında kullanılan tarayıcılar hakkında da bilgi alabilirsiniz.Bu bilgi sayesinde hangi tarayıcının oranı daha ağır basıyorsa o tarayıcıya göre sitenizin görünümünü kontrol etmeniz gerekebilir.İlaveten sitenizin hitap ettiği kesim bayanlar ise erkeklerin ağırlıkta olması siteyi hemen terk etmesine sebe olabilir.Bu gibi verileri inceleyerek sitenizi düzenleyebilirsiniz.

–> Google analytics trafik kaynakları

Analytics hesabınıza giriş yapıp kitle kısmına gelerek bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Örnek olarak sitemin yaş kitlesini incelediğimde çıkan grafik :
Genç kesimden daha fazla ziyaretçi geldiğini görüyoruz. Bu da az çok doğru yolda olduğumu gösteriyor.

Hangi platformda daha etkilisiniz öğrenin

“Edinme” sekmesinde sitenize ne şekilde trafik sağladığınızı görebilirsiniz. Farklı kaynaklardan gelen ziyaretçiler google tarafından takip edilmekte ve size sunulmaktadır.

Direct: Sitenize direkt gelen ziyaretçileri gösterir. Örnek olarak adres satırına www ile başlayıp sitenizin adresini yazıp ulaşan kişilerin oranıdır.

Referral: Başka bir sitede linkiniz yer alıyor ve kullanıcılar buna tıklayıp sitenize ulaşıyorsa bu oran onu temsil etmektedir.

Organics: Arama motorlarında yapılan aramalar sonucu sitenize ulaşan kişilerin oranıdır.

Social : Sosyal medya araçları vasıtasıyla sitenize ulaşan kişilerin oranıdır.

Örnek olarak yine sitemin değerlerine bakarsak

Organik arama yoğunluğunun yüksek olması iyiye işaret.Fakat sosyal medyadaki başarısızlığım da açıkça gözüküyor.

Eminim bu soruda aklınıza geldi.Bu araç sayesinde bunu da detaylandırabiliyorsunuz.Edinme > tüm trafik > kanallar sekmesine gelip 4. madde olan social seçerseniz farklı sosyal medya araçlarındaki durumunuzu görebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal deneme bonusu veren siteler
Gelecek Şimdi Fiyatio Blog Fiyatio Nöbetçi Technodoc Market Fiyatları Siyasi Görüş İçerikle SRT TV ALP TV Tekno Haber Oku Haber Saygı Olay TV Kent 52 TV Kanal Ege TV Serhat TV En İyi Televizyon En İyi Ekran Kartı En İyi Güneş Kremi En İyi Cep Telefonu Fal Yorumları İyi Sio Sanal Ofis SEO Ajans Saç Ekimi Hizmeti Acil Fizik Tedavi Technosfer Technosfer News Tokat Gazetesi Safa TV Tokat'ta Bugün Tokat Vefat Edenler Erbaa Vefat Edenler