Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), Li-Fi teknolojisini kullanarak ışık tabanlı kablosuz iletişim standardı olan 802.11bb’yi perşembe günü ekledi. Bu yenilikçi ve hızlı veri iletim teknolojisi, Li-Fi sistemlerinin yaygınlaşmasını ve kabulünü hızlandırmak için büyük bir adım olarak kabul ediliyor.
Li-Fi teknolojisinin lider savunucuları olan pureLiFi, Fraunhofer HHI ve Light Communications 802.11bb Görev Grubu, bu teknolojinin radyo frekansları yerine ışığı kullanmanın avantajlarını vurguluyor. İddialara göre, Li-Fi “Wi-Fi ve 5G gibi geleneksel teknolojilere kıyasla daha hızlı, daha güvenilir kablosuz iletişim ve eşsiz güvenlik” sunuyor.
IEEE 802.11bb Li-Fi standardının yayınlanmasıyla, Li-Fi sistemlerinin başarılı bir şekilde Wi-Fi ile uyumlu hale gelebileceği düşünülüyor. Bu da Li-Fi teknolojisinin daha geniş bir kullanıcı tabanına yayılmasını sağlayacaktır. Ancak, Li-Fi’nin var olan Wi-Fi ve 5G teknolojilerinin yerini almayacağını belirtmek önemlidir. Radyo dalgalarının büyük mesafede ve opak nesnelerin içinden geçme konusunda avantajlı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden Li-Fi’nin avantajlarının mümkün olan her yerde kullanılması hedeflenmektedir.
Li-Fi teknolojisinin en önemli özelliklerinden biri, yüksek veri iletim hızıdır. 802.11bb standardıyla birlikte, Li-Fi’nin 224 GB/s gibi yüksek veri iletim hızlarına ulaşabileceği öne sürülmektedir. Ancak, Li-Fi’nin sunduğu avantajlar sadece hızla sınırlı değildir.
Fraunhofer HHI’nin yayınladığı bir video ürününde, bir Li-Fi sisteminin bir binanın aydınlatma altyapısını veri iletimi için kullanıldığı görülmektedir. Bu teknoloji, kızılötesi spektrumun bir kısmını kullanarak veri iletimi gerçekleştirir ve ışıkların görünür şekilde yanıp sönmemesini sağlar.
Bununla birlikte, Li-Fi’nin asıl öne çıktığı nokta, kablosuz iletişimdeki güvenlik ve performanstır. Li-Fi’nin, özel optik spektrumda çalıştığından dolayı daha güvenilirlik, daha düşük gecikme ve sinyal bozulma oranı sağladığı belirtilmektedir. Ayrıca, Li-Fi’nin ışığın görüş hattı yayılımını kullanması, güvenliği artırırken santimetre hassasiyetinde iç mekan navigasyonunu mümkün kılmaktadır.
IEEE 802.11bb standardının yayınlanmasıyla, üreticiler bu teknolojiye daha fazla güven duyacak ve cihazlarını Li-Fi’ye uyumlu hale getirmek için çalışmalarını hızlandıracaktır. Önde gelen Li-Fi firmalarından pureLiFi, entegre etmek için Light Antenna ONE modülünü bağlı cihazlara sundu. Bu bileşen, şu anda OEM’ler tarafından değerlendiriliyor ve Li-Fi’nin daha fazla bağlantı, güvenlik ve yüksek bant genişliği sağlamada Wi-Fi’ye göre daha uygun olduğunu iddia ediyor.
Li-Fi teknolojisine olan ilgi sürekli artarken, önümüzdeki dönemde daha fazla Li-Fi cihazının ve bu teknolojiyi destekleyen kullanıcı cihazlarının piyasaya sürülmesi beklenmektedir. Şubat 2024’te düzenlenecek MWC’de ise Li-Fi teknolojisinin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiz.