**Title 1: Temmuz Ayında Küresel Isınma ve Sıcak Hava Dalgalarının Etkileri**
Temmuz ayında kuzey yarımkürenin birçok bölgesi, sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu sıcak hava dalgalarının artışının nedeni ise iklim değişikliğidir. Yeni bir çalışma, Temmuz ayında yaşanan sıcaklık rekorlarının iklim krizi etkisi altında olduğunu göstermeye çalışıyor.
Kuzey Amerika, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Asya’nın büyük bir kısmı, sıcak hava kubbeleriyle kaplandı. Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, Temmuz’un ilk haftası, tüm zamanların en sıcak haftası olma olasılığını taşıyor. Özellikle Death Valley bölgesi ve Çin’in kuzeybatısında 50 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklar yaşandı. Benzer durum, İspanya, Fransa, Cezayir, Tunus ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde de gerçekleşti.
Bugün yayınlanan bir çalışma, Güney Avrupa, Amerika’nın güneybatısı, Kuzey Meksika ve Çin’in düşük rakımlı bölgelerinde yaşanan sıcaklık dalgalarına odaklanıyor. Bu çalışmaya göre, bu sıcaklık dalgalarının iklim değişikliği olmadan gerçekleşmesi “neredeyse imkansız” olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, Çin’deki şiddetli sıcak dalgasının küresel ısınma nedeniyle 50 kat daha olası olduğu belirtiliyor. Avrupa, iklim değişikliğinin en yoğun hissedildiği yer oldu. Bu bölgede yaşanan sıcaklıklar, iklim değişikliği olmadığı durumda beklenen sıcaklıklardan 2.5 santigrat derece daha yüksekti.
**Title 2: Sıcak Hava Dalgalarının Ölümcül Etkileri**
Temmuz ayındaki aşırı sıcaklar, pek çok olumsuz sonuca neden oldu. Meksika’da 100’den fazla insan hayatını kaybetti. Ayrıca, Amerika ve Meksika sınırlarını geçmeye çalışan birçok kişi de aşırı sıcaklar sebebiyle yaşamını yitirdi. Örneğin, Death Valley’de bir yürüyüşçünün ölümü, aşırı sıcaklarla ilişkilendiriliyor.
Çalışmanın yazarları, sanayi devriminden bu yana insanların neden olduğu yaklaşık 1.2 derecelik küresel ısınmaya dayanarak, iklim değişikliği olmadığı bir dünyada yaşanabilecek sıcaklıkları karşılaştırmak için bazı yöntemler kullandılar. Temiz enerjiye geçiş gerçekleşmezse, iklim değişikliği ve sıcak hava dalgaları daha sık ve şiddetli hale gelecektir. Araştırma, küresel ısınmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 2 derece artması durumunda, temmuz ayında yaşanan sıcak hava dalgalarının her birkaç yılda bir gerçekleşebileceğini ortaya koyuyor.
Sıcak hava dalgalarının etkileri, iklim değişikliği ve küresel ısınma konularının önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Gelecekte daha fazla benzer olayların yaşanmaması için çevre dostu politikaların ve dünyanın sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, sıcak hava dalgaları gibi aşırı hava olayları daha da yaygınlaşacak ve daha fazla can kaybına yol açabilecektir.