Akademik Personel Alımlarında Büyük Değişiklik

Akademik Personel Alımlarında Büyük Değişiklik

ABONE OL
10 Nisan 2024, 10:30:09

Akademik Personel Alımlarında Büyük Değişiklik

Üniversitelerin akademik personel alımlarında izlediği yol bugüne kadar YÖK üzerinden ilanların duyurulması ve bu ilanlara başvuru yapan akademisyenler ile yapılan mülakat görüşmeleri sonucu anlaşmaya gidilmesi ile oluyordu. Bizde sizleri bu akademik personel ilanları konusunda daha önce de bilgilendiriyorduk.

Twitter’dan yaptığı bilgilendirme ile YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bu akademik personel norm kadro yetkisini artık üniversitelere devrettiğini duyurdu. 30 Kasım 2018 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile duyuruyu yapan Yükseköğretim Kurumu açıklaması şöyle.

Yükseköğretim Kurulu, asgari kadro ve bunun iki katına kadar kadro kullanma yetkisini üniversitelere devretti.

YÖK’teki bazı yetkilerin üniversitelere devredilmesi uygulamasına bir yenisini daha ekledi. Bu yükseköğretim tarihimizde YÖK’ün devrettiği en büyük yetki.

YÖK Yürütme Kurulunda alınan karar gereği üniversitelerdeki asgari kadro aktarımı artık YÖK’ün onayına ihtiyaç duyulmaksızın üniversite yönetim kurulunun kararıyla gerçekleştirilebilecek.

Asgari kadro sayısının iki katına kadar kadro kullanma yetkisi ise, üniversitelerin alt bileşenlerinin uygun görüşlerinin alınması kaydıyla yine üniversite yönetimlerine devredildi.

Bu kapsamda, üniversitelerin asgari kadroların iki katına kadar, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerde ihtisas alanları ile doğrudan ilgili birimler için üç katına kadar, araştırma üniversitelerinde dört katına kadar olan kadro aktarım yetkisi de üniversite yönetim kurulu kararıyla YÖK onayına ihtiyaç duyulmadan doğrudan üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek.

 

YÖK sadece norm dışı kadro ihtiyaçları değerlendirilecek

YÖK, üniversitelerin sadece norm dışı kadro ihtiyaçları olması halinde bu talepleri değerlendirecek. YÖK, ayrıca üniversitelerin bu yetkiyi kullanırken ilgili anabilim dalı, ana sanat dalı, bölüm başkanları ve birim kurulları ile birlikte mevzuata ve akademik teamüllere uygun tarzda hareket etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu karar, 31 Aralık 2019’a kadar geçerli olacak. YÖK bir senelik müddet sonunda; yönetişim, liyakat, ehliyet ve kamu yararı bakımından üniversitelerin kadro kullanımlarını “kamuya açık bir şekilde değerlendirerek” bu süreleri üniversite bazında tekrar uzatacak. Bu yetki devri ile yükseköğretim kurumlarımızda üniversite kültürünün oluşmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Bu arada YÖK sadece norm dışı kadro ihtiyaçlarını değerlendirmeye devam edecek. Peki akademik personel norm dışı kadro ihtiyaçları ne demek.

Asgari kadro sayısının iki katına kadar kadro kullanma yetkisi ise, üniversitelerin alt bileşenlerinin uygun görüşlerinin alınması kaydıyla yine üniversite yönetimlerine devredildi. Üniversitelerin asgari kadroları için iki katına, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerin ihtisas alanları ile doğrudan ilgili birimler için üç katına, araştırma üniversitelerinin ise dört katına kadar olan kadro aktarım yetkisi üniversite yönetimlerinde olacak.

Bu devir ise 30 Aralık 2019 yılına kadar devam edilecek. Aslında bir nevi deneme süresi olarak yapılacak bu çalışma eğer işlemediği fark edilirse bazı üniversitelerin elinden bu yetki alınabilecek.

Bu Yetkinin Avantajları ve Dezavantajları

Bu yetki şimdiden bile kendinden bahsettirmeye başladı, ilerleyen günlerde nasıl olduğu görülecek. Özellikle son zamanlarda eşini, kardeşini ve çocuklarını ayrı ayrı üniversite kadrolarında yer verdiği belirtilen üniversite haberleri bakalım daha ne kadar artacak veya üniversiteler bu riskleri almayı bırakacak mı hep beraber göreceğiz.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri