Fransız mutfağına ait olan bu sosun ana malzemesi tereyağıdır. Bearnez sos lezzetini tereyağından alır. Özelikle et yemeklerinin yanında servis edilen lezzetli bir sostur. Bernez (Bearnez) Sosu yapımı kolay görünense de çok emek isteyen bir sos çeşididir. Lakin lezzeti efsanedir. Özellikle et yemeklerinin (tavuk, balık, kırmız et) yanında servis edilir.
Bernez (Bearnez) Sosu Malzemeleri Nelerdir;
Soğan, tane karabiber, tarhun ve sirkeyi bir tencereye koyun. Hafif ateşte, yaklaşık 1 çorba kaşığı kalıncaya kadar çektirin. Tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın. Karışım ılınınca, tenceredeki malzemeye yumurta sarılarını ekleyin .Yumurtalı karışımı cam kaseye alarak, içinde su kaynattığınız bir tencerenin üstüne oturtun. Benmari usulü, telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırarak koyulaşıp krema kıvamını alıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp bir kenarda ılınmaya bırakın. Eritilmiş ılık tereyağını ya da margarini ip gibi akıtıp telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar sos iyice bağlanıncaya kadar ilave edin. Tereyağının sıcaklığına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sosun kesilmesine neden olabilir. Sosu ince bir süzgeçten geçirin. İçine kıyılmış tarhun yaprakları ve maydanozu ekleyin. Ve sosumuz hazır.
Afiyetler olsun efendim..