Blockchain teknolojisi ile neler yapılabilir?

Blockchain teknolojisi ile neler yapılabilir?

ABONE OL
14 Kasım 2022, 18:07:32

Blockchain teknolojisi, sağlık hizmetlerinden, oy kullanmadan tutunda hisse senetlerinin tedarik alanına kadar pek çok alanda kullanımı bulunmaktadır.Günümüzde çok sık olarak adını duyduğumuz merkezi olmayan bir dijital para olarak bilinen Bitcoin’in varlığı ve yaşamına devam etmesi de Blockchain olarak adlandırılan teknolojiye bağlıdır.Kripto para piyasalarında; kayıt tutma, onaylama, güvenlik ve güvenilir bir tarafa olan ihtiyaca kalmaması gibi her şey Blockchain teknolojisinden yardım alarak yapılır.

Blockchain teknolojisi ne demek?

Adından da anlaşılacağı gibi Blockchain, bilgi içeren blokların meydana getirdiği bir zincir olarak yer almaktadır.Basitçe anlatmak gerekirse hash diye adlandırılan özel algoritmalar ile şifrelenen, veri sağlayan dağınık bir veri tabanı. Bu teknoloji başlangıçta Bitcoin için tasarlanmış olmasına rağmen, Blockchain’in potansiyeli kripto para birimlerinin çok daha ötesine ulaşmaktadır.Bu teknoloji henüz yeni fakat iş üstünde potansiyel etkisi heyecan verici ve muazzamdır.

Blockchain ile oy ve seçim sistemleri

Blockchain alt yapısı altında yaşamımıza girecek olan bir diğer uygulama da seçen sistemleridir.Bu teknoloji sayesinde oluşturulacak oy sistemleri ile verilen her oy Blockchain de bütün herkes tarafınca görülecek biçimde kaydedilecek ve bu kaydedilen kayıtlar üstüne daha sonradan oynama ya da hile yapılamayacak.Konu ile alakalı pek çok proje geliştirildi ve bu sistem bazı ufak çaplı yapılan seçimlerde başarılı bir şekilde kullanıldı.Bu uygulama ile oluşturulacak seçim sistemlerinin en önemli avantajı da, kayıtlara bakıldığı zaman oyların renklerinin herkes tarafından görülmesi, oyların kime ait olduğunun ise deşifre edilmemesidir.Böylelikle şeffaflık ve aynı zamanda da insanların gizlilik hakları korunması sağlanacaktır.

Blockchain sistemi nasıl çalışıyor?

Blockchain’in ne anlama geldiğinden yukarda bahsetmiştik, ama yeniden bahsedecek olursak bilgi içeren bloklardan meydana gelmektedir, peki bu bloklar nasıl meydana geliyor ve zincir yapıları nasıl çalışıyor şimdi de bundan bahsedelim.Blok olarak adlandırdığımız yapılar; data, bloğun hash bilgisini ve bir önceki bloğun hash bilgisini içermektedir. Bir blok içerisindeki depolanan veriler, Blockchain türüne göre farklılık göstermektedir.Sistemdeki her blok aynı zamanda bir hash bilgisine sahip. Çeşitli boyutlarda ve büyüklerde veriler, hash algoritması ile standart bir şekle ve büyüklüğe çevriliyor.Bu şekilde elde edilen hash bilgisi, her veri için farklı bir yapı gösterir.Veriler üstünde yapılacak en ufak  değişiklik de bile oluşan hash bilgisinin tamamen farklı olmasına sebep olacak. Hash bilgileri verinin bir tür parmak izi olarak düşünebilirsiniz. Bloklarda yapılan bir takım değişiklikler bu hash bilgilerinin karşılaştırılması ile tespit edilmektedir.Blokların içerisinde bulunan üçüncü unsur da önceki bloğun hash bilgisi olarak yer alır. Blokların bir birleriyle bağlantıları bu hash bilgisi sayesinde kurulmaktadır. Bu da etkili bir şekilde blok zinciri meydana getiren ve gayet güvenli olmasını sağlayan bir teknik.

Blockchain’in faydaları nelerdir?

Blockchain sayesinde banklar, brokerler ve avukatlar gibi aracılara olan ihtiyaç azalmaktadır, gerçek kullanıcılar arasında kurulan bir ağ sistemdir. Böylelikle aracı olan kurum için harcanan miktarlarda ortadan kalkmış olacaktır.Daha hızlı bir süreç oluşacak; Blockchain sayesinde çok partili senaryolarda işlem yürütmeyi hızlandırıp, çalışma saatleri ile sınırlı olmayan daha hızlı işlemelere fırsat oluşacak.Blockchain ile oluşturulan blok zincirindeki bilgiler bütün katılımcılar tarafından görünür ve hiçbir şekilde değişiklik yapılmaz. Buda sahtekarlığı ve riski azaltıp güven sağlayacaktır.Güvenlik bakımından Blockchain; şifrelenmiş  ve dağıtılmış yapısıyla alakalı verilerin saldırıya uğramasını azaltır. Bu durumda da işletme ve loT güvenliği için umut vaat ediyor.Blockchain programla atak belirli şartlar karşılığında eylemlerin, ödemelerin ya da olayların otomatik olarak tetiklenmesi sağlayabiliyor.

Blockchain kullanım alanları nedir?

Gelişen teknoloji sayesinde gününüzde artık yalnızca kripto para altyapısı olmaktan çıkan Blockchain, bugün pek çok farklı sektörlerde kullanılmaya başladı ve girişimciler tarafından test edilmektedir.Özetleyecek olursak eğer, ilgili süreçte aracılar bulunmaktadır ve bu aracılardan dolayı da zaman ve maliyet kaybı meydana geliyor işte tam bu noktada devreye Blockchain teknoloji devreye girmektedir.Blockchain teknolojisi pek çok farklı sektörde ve iş kollarında umut vermektedir. Bazı temel kullanım alanları ise şu şekildedir;

  • Tedarik zincirlerinde
  • Kamu sektörlerinde
  • Enerji sektöründe
  • Sağlık sektöründe

Blockchain teknolojisi hakkında merak edilenleri, bu teknolojinin özelliklerini, değişkenlerini ve bileşenlerini yapılabilecekleri sizlerle bu yazımızda paylaştık. Merak ettiklerinizi bizimle aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri reseller