Deniz Salyası diğer adıyla Müsilaj, tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilmektedir. Kalın ve yapışkan bir yapısı vardır. Yapışkan yapıya sahip olan müsilaj, deniz sıcaklığının yükselmesi sonucu oluşan bakterilerden meydana gelir.
Denizlerle oluşan bu sorun balıkçıların kabusu olmaktadır. Balık ağlarına yapışan bu madde, balıkçıların avlanabilmesini zorlaştırmaktadır. Bitkilerde yer alan müsilaj, su ve gıdaların depolanmasında ve tohum çimlenmesinde büyük rol oynamaktadır.
Deniz Salyası Neden Olur?
Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve dalganın olmaması deniz salyasına neden olmaktadır. Çevre kirliliklerinin denize yansıması, denizde bulunan atıkların çoğalması, deniz salyalarının çoğalmasına neden olan Fitoplanktonların çoğalmasına neden olmaktadır. Oldukça kötü bir koku yayan ve çevrenin görünümünü bozan deniz salyası, planktonların ve mikroalglerinden bozulmasından meydana geliyor. Denizlerin üzerinde beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi bir hal alabilir. Sümüksü yapışkan durumu bile balıkların ölümüne yol açmaktadır.
Deniz Salyası Nedir?
Bilimsel bir tanım ile yaklaşılacak olursa, Müsilaj yani deniz salyası, deniz ortamında yaşayan mikroorganizmaların yaşadıkları artış sonucunda salgıladıkları organik bileşiklerden meydana gelmektedir. Bu organik bileşikler su ile temas ederek şişerler ve yapıları genişler. Bunların oluşması için azot ve fosfat ihtiyaçları vardır. Denizlere atılan çöpler, bu mikroorganizmaların artış göstermesine sebep olur. Artış gösteren bu mikroorganizmalar ile birlikte oluşan mikrobiyal topluluk, bu maddeleri salgılarlar. Bunun sonucunda ise müsilaj adı verilen tabaka meydana gelir. Bu tabakanın içerisinde bulunan birçok bakteri, deniz canlılarının da ölümlerine yol açabilmektedir. Denizin üzerinde yapışkan tabaka oluşturarak, oksijenin deniz içerisine girmesini önlemektedir. Bu madde, hem balıkçılığa hem de eko sisteme zarar vermektedir.