Psikoaktif ilaçlar düşünmeyi, algıyı ya da belleği değiştiren ilaçlardır. Psikoaktif ilaçlardan birisi de depresanlardır. Depresanlar merkezi sinir sistemini yavaşlatan ilaçlardır. Depresanların en temel etkisi de gevşeme hissi yaratmasıdır. Psikoaktif ilaçların tehlikelerinden biri fiziksel ya da psikolojik olarak bağımlılık yaratmasıdır. İnsanların psikoaktif ilaçların ilaçları kullanmayı sürdürmekte ya da onlara karşı bağımlılık geliştirmektedir. Bunun fiziksel bağımlılık ve psikolojik bağımlılık olmak üzere iki nedeni vardır. Fiziksel bağımlılıkta ilacı kullanan kişi bedensel işlevlerini devam ettirebilmek için ilaca gereksinim duyar, ilaç yoksunluğu uyarı işaretleri belirtileridir. Psikolojik bağımlılıkta ise ilacı kullanan kişi işlev görebilmek için ilaca gereksinimi olduğuna inanır.
Depresyon biyolojik bir beyin hastalığıdır. Bir arkadaşın, ailenin, akrabanın nasihatı ile atlatılabilecek bir ruhsal hastalık değildir. Hatta bazı zamanlarda terapi yetersiz kalacağı için ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Orta ve ağır şiddetli bir depresyon ilaç tedavisi olmaksızın tedavi edilmesi güçtür. İlaçların genellikle bizim için olumlu yanlarını almaktan ziyade olumsuz yanlarını araştırmaya daha meyilimliyizdir. İlaçlar olmadan da psikolojik rahatsızlıklarla baş edebileceğimizi, yok edebileceğimizi düşünürüz. Eğer böyle düşünürsek yanılgıya düşeriz. Depresyon ilaçları ile tedavi olunmadan atlatamayacağımız hastalıkların olması, ilaçlara olumlu perspektiften bakmamızı sağlar. İlaçların kullanımı sırasında ve kullanımın bırakılması dâhilinde ortaya çıkan yan etkiler ise olumsuz perspektiften bakmamızı sağlar.
Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlara antidepresan denilmektedir. Antidepresan ilaçlar birçok psikiyatrik sorunu tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu psikiyatrik durumlar; depresyon, uyku bozuklukları, panik bozukluk, kaygı bozukluğu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Antidepresanlara karşı ön yargılı olmamalı ve arkadaş tavsiyesi ile bu ilaçlar kullanılmalıdır. Antidepresanlar bir psikriyatriste başvurararak durumunuza göre yazılmaktadır. Bu yüzden kişi yalnızca doktoruna danışarak antidepresan kullanılabilir. Aksi takdirde kafasına göre ilaç kullanan, ihtiyacı olduğu halde korktuğu için ilaç kullanmamak olumsuz etkiler yaratacaktır.
Depresanların yatıştırıcı etkisi olduğu kadar, kullanım halinde ya da kullanımın bırakılması sonucunda yan etkiler yaratabilir.
Antidepresanların kullanımının bırakılması sonucunda yoksunluk belirtisi ortaya çıkar. Yoksunluk belirtileri; baş ağrıları, bulantı, titreme ve yüksek tam basıncı olarak kendini gösterir.
Psikriyatrik ilaçların insanları en çok korkutan, tedirgin eden yan etkileri ise aşırı uyku hali, iştah açılması ile birlikte kilo alınmasıdır. Aksine çok sık rastlanan yan etkiler değildir. Kilo almaktan korkan , aşırı uyumaktan korkan hastalar için kilo alımını yavaşlatan , uyku süresini azaltan ilaçlar da kullanılmaktadır. Çünkü ilaç seçenekleri farklıdır. Kişinin kendi istek ve hayat tarzına uygun seçenekleri elde etmek mümkündür.
Halüsinasyon duyusal olayların zihin tarafından üretilerek kişinin görüntü, ses, ya da kokuyu gerçek sanma durumudur. Birinin size dokunmadığı halde dokunduğu söylemek, birinin orada olmadığı halde orada olduğuna dair, onu gördüğünüze dair bir yargıda bulunmanız bir halüsinasyon örneğidir. Yaşlılar da antidepresanın yan etkisi sonucunda halüsinasyon görülebilir. Ancak halüsinasyonlar bir ilaç kullanımına bağlı olmaktan ziyade ruhsal hastalıklar halüsinasyonlara yol açabileceğinden doktor takibi altında bu ilaçların kullanılması gerekmektedir. Ruhsal hastalıklar arasında olan şizofreni ve bunama halüsinasyon görmeye sebep olabilir. Özellikle de yaşlılarda halüsinasyon görme durumu bunama ve deliryum dan kaynaklanmaktadır. Yaşlılıkta psikiyatrik ilaçların kullanımında dikkatli olunmalıdır!
Antideprasan ilaçları hayal ya da halüsinasyon görmeye sebep olmaktadır. Ele almamız gereken en önemli nokta ise bu ilaçları kullanan yaş aralığıdır. Bu ilaçların karaciğerde yakılması ve böbrekten atılması 60 yaş ve üzerindeki insanlar da gençlere oranla daha yavaş olacaktır. Bu yüzden yaşlılarda daha ağır ve istenmeyen etkilere yol açan bu etkiler belirgin sıklıkla, şiddetli olur. Bu tarz antideprasanlar halüsinasyon dışında sersemlik hali, şuur bulanıklığı, uyuklamaya yol açabilir.