Eğer Bir Göktaşı Dünyaya Düşerse Ne Olur?

Eğer Bir Göktaşı Dünyaya Düşerse Ne Olur?

ABONE OL
22 Kasım 2022, 01:00:00

Son yıllarda deprem, yangın gibi felaketlerin sayısı ciddi bir biçimde artmaya başladı. Bu felaketlerin yaratacağı etkiler de merak konusu olmaya başladı. Dünya içinde olan felaketler kadar Dünya dışı felaketler de söz konusu. Bunlardan birisi ise bir göktaşının Dünya’ya çarpma durumudur. Özellikle son 5 yıldır NASA tarafından yapılan “Göktaşı Dünya’ya Çarpabilir” haberleri artma eğilimi gösteriyor. NASA’nın son yaptığı açıklama ile birlikte insanlarda tedirginlik arttı. “Gökdelen boyutunda bir göktaşı Dünya’ya hızlı bir şekilde yaklaşıyor.“ Peki bir göktaşı Dünya’ya çarparsa ne olur ? Ne gibi felaketlerle karşı karşıya oluruz ?

NRC (U.S) (National Research Council – Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi ) hazırladığı bir raporda Dünya’ya bir göktaşı çarpması durumu ve sonuçlarını hazırlamış ve ABD konseyine sunmuştur. Hazırlanan raporda ise göktaşı çaplarının değişikliği göz önüne alınarak şunlar yer alıyor ;
Göktaşının Çapı 1-10 metre arası : İnsanların belirtilen gün veya saatlerde dışarı çıkmamaları, pencereden dışarı bakmamaları hatta pencereden uzak durmaları gerektiği söyleniyor. Cep telefonu ve internet aksaklıkları ile beraber maddi zararlar olası. Göktaşının Çapı 10-25 metre arası : Göktaşının düştüğü yerde kilometreler çapında zarar beklenir. Herhangi bir doğal afet öncesinde veya doğal afet esnasında uygulanan bölge tahliyesi hareketi aynı şekilde uygulanır. Bu önlemler alınmazsa ölümler olasıdır. 21.yy’da bu çapta bir göktaşınınDünya’ya çarpması bekenliyor.

Göktaşının Çapı 25-100 metre arası : Bu durumda kitlesel panik kaçınılmaz. Sosyal kargaşalar, çok sayıda ölüm ve yaralanma, büyük maddi zarar beklenir. Göktaşının Çapı 100 metre ve üstü : Bu durumda yaşanacak olan felaketin büyüklüğü 2.Dünya Savaşı, 2004 yılındaki Güney Asya Tsunami felaketi, büyük çapta depremlerin büyüklüğü ile aynıdır. Onbinlerce insanın ölümü kaçınılmaz olur. Daha Büyük Göktaşları : Kitlesel yok oluş olasıdır. Gerekli önlemler alındığı takdirde, yüzyıl içerisinde bu büyüklükte bir göktaşı çarpışması önceden belirlenebilir. Önlenemezse sağ kalan kişiler için (sağ kalan olursa) Dünya çok farklı bir hal alır. Yeni yasalar, yeni teknolojiler ile insanlığın kaderi değişir. Tabiki bu raporda olasılıklar üstünde durulmuştur. Ayrıca bir göktaşı Dünya’ya çarpmadan, o göktaşının durması veya durdurulabilmesi de olasıdır.

Aynı rapora göre göktaşını durdurmak için gerekenler şöyle sıralanmıştır;

Yavaşça İttirme : Göktaşının yörüngesi dışardan gelebilecek bir darbe ile değiştirilebilir. Ancak bu çözüm, çapı 100 m ve daha küçük olan götaşları için geçerli olacaktır.

Kinetik Patlatma : Göktaşı ile aynı büyüklükteki uzay mekiği veya uzay mekikleri göktaşı patlatılabilir. Ancak bu çözüm yeni riskleri doğuracaktır. Göktaşının patlaması sonucu, göktaşının parçaları Dünya’nın yer çekimi etkisinden dolayı Dünya’ya düşecektir. NASA, bu yöntemi 2006 yılında bir görevde kullanmıştır.

Nükleer Saldırı : Önceki 2 çözümde işe yaramazsa son çare olarak nükleer saldırı hamlesi yapılacaktır. Son hamle olmasının sebebi ise nükleer bir patlamadan Dünya atmosferinin ve dolayısıyla insanların kötü şekilde etkilenecek olmasıdır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri