Hasta olduğunuzda ne yemelisiniz?
Hasta olunduğunda, iştah kapanması oluşur bununla birlikte özellikle kendini iyi hissetmediğinde, beslenme eksikliği ve susuz kalmak ciddi önem taşır.Farklı besin türleri farklı hastalıklarla mücadele edebilir. Boğaz ağrısına sahip bir kişi, mide bulantısı yaşayan birine yarayacak besinlerden ümit ederse istediği sonuca ulaşamayacaktır.Sizlere bu yazımızda sık görülen rahatsızlıklar olduğunda hangi yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerektiğine değineceğiz.Sizler de hasta olduysanız ve hastalığa iyi gelen bişeyler yemek veya içmek istiyorsanız, listemizde ki hastalığa iyi gelecek yiyecek ve içeçeklere göz atabilirsiniz.
Soğuk algınlığı ve grip
Tıkalı bir burun, öksürük ve boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve grip belirtileridir. Aşağıda listelediğimiz yiyecekler burun tıkanıklığı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bitkisel çaylar
- Soğuk algınlığı ve grip belirtileri yaşarken, su içmek çok önemlidir. Bitkisel çaylar canlandırıcıdır ve buharlarını solumak, sinüslerdeki tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur.Bir fincan sıcak suya zerdeçal eklenmesi boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Zerdeçal anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir.Çay yaprakları gibi doğal bitkilerde polifenoller, flavonoidler ve kateinler bol miktarda bulunur. Bunlar bağışıklık sistemini uyarır ve belirli grip virüsü tepkilerine karşı koruma sağlar.
Bal
- Boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bal, bu tür enfeksiyonları gidermeye yardımcı olan antimikrobiyaller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir.
- Bal, 12 aydan küçük bebeklere veilmemesine rağmen, çocukların ve yetişkinlerin öksürüklerinin tedavisinde etkili olabilir.
Turunçgiller ve meyveler
Portakal, limon ve greyfurt gibi narenciye meyveleri yüksek oranda flavonoidler ve C vitamini içerir. Bunlar, iltihabı azaltır ve ateşle savaşarak bağışıklığı arttırır.
Kaçınılması gereken yiyecekler
- Süt, çoğunun mukus üretimini arttırdığına inanılıyor. Ancak bu durumu destekleyecek çok az bilimsel kanıt vardır. Süt ve süt ürünlerinde mukusun kalınlaşmasına neden olarak sinüs tıkanıklığını daha da kötüleştirebilir.
- Kafein, dehidrasyona neden olabilir. Bunun sonucunda tıkanıklık sorununu daha da kötüleşir. Bununla birlikte kahve gibi bazı kafeinli içecekler, bağışıklık arttırıcı antioksidanlar içerir. Ancak bunları ölçülü olarak kullanmak yardımcı olabilir.
- Alkol, soğuk algınlığı gibi grip semptomlarını ağırlaştırabilen inflamatuar durumu ile sizi daha da kötüleştirip hastalığı tetikleyebilir.
Bulantı, kusma ve ishal
Bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahipseniz, kilit nokta mideyi rahatlatan yiyecekleri yemektir. Bunları yapmak, iştahı yeniden kazanmaya yardımcı olur.
Zencefil
- Yapılan araştırmalar, zencefilin bulantı ve kusmanın etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini, ancak bu bulguların doğrulanması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini de öne sürmektedir.
- Bir bardak sıcak su içerisine 1-2 çay kaşığı taze zencefil ekleyerek zencefil çayı yapabilirsiniz. Hazırlanan karışımın demlenme süresi minimum beş dakikadır. Süzmeden önce biraz bal kullanarak çayınızı tatlandırabilirsiniz. Kristalize zencefil, yüksek şeker içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.
Hindistancevizi Suyu
- Ülser problemi olanlar oldukça sıkıntılı dönemler geçirirler. Hindistan cevizi suyunda bulunan tanen adı verilen bileşikler mide ülserini hafifletir. Hindistan cevizi suyu, sodyum ve potasyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. İshal veya kusmadan sonra kaybedilen suyun tekrar kazanılmasına yardımcı olur.
- Yapılan bir araştırmada hindistan cevizi suyunun, bir sporcu içeceği ile aynı seviyede hidrasyon sağladığı bulunmuştur. Ayrıca daha sağlıklı ve şeker içermemektedir.
Kaçınılması gereken besinler
- Yağlı yiyecekler, sindirimi zor olan ve mideyi tahriş ederek mide bulantısını tetikleyen yüksek yağ oranı içerir.
- Kafein, mide kramplarına neden olabilen ve bağırsak hareketlerini arttırabilen bir kas uyarıcısı olarak işlev görür.
- Süt ve süt ürünleri laktoz adı verilen ve ishal sonrası sindirimi zorlaştırabilen, şişkinlik ve bulantıya neden olan şeker içerir.
- Yapay tatlandırıcıların müshil etkisi olabilir.
Kabızlık
- Kabızlığı gidermede anahtar lif alımını arttırmaktır. Çözünen lif dışkıdaki suyu hapseder, bunların daha yumuşak ve daha kolay geçirilmesini sağlar. Ayrıca bağırsak bakterilerini beslemeye yardımcı olur. Çözünmeyen lif dışkıya toplu şekilde eklenerek bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.
- Aşırı lif tüketmek ise fazla gaz sorununa neden olur. Bu nedenle şişkinliği gidermek için lif tüketimini kademeli olarak arttırmak gerekir. Çözünebilen lif aynı zamanda çok fazla su emer, bu nedenle bol su tükettiğinizden emin olmalısınız.
Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği
- Yulaf ezmesi yulafın sadece tohumunu içerirken, yulaf kepeği lifi kabuğunu da içerir. Fincan başına 5.7 gram lif sağlar. Bu nedenle sindirim için kepek daha iyidir.
- Çiğ yulaf porsiyon başına pişmiş yulaftan daha fazla lif içerir. Karışık meyvelerden elde edilen fazladan lif ayrıca kabızlığın giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Kuru meyveler
- Bütün meyveler iyi lif kaynaklıdır. Özellikle kayısı, incir ve kuru erik gibi kuru meyveler en yüksek seviyeleri içerir. Bu meyveler ayrıca bağırsak hareketlerini destekleyen ve bağırsaklara su çekerek sorbitol olarak bilinen doğal bir müshil içerir.
- Kuru erik ve kayısı, lactobacillus ve bifidobacterium gibi sağlıklı bağırsak bakteri miktarını artırabilen polifenoller de içerir. Bu bakteriler bağırsakları uyarmaya yardımcı olur.
Keten tohumu
- Yüksek çözünür lif içeriğiyle keten tohumu, düzenli bağırsak hareketlerini destekleme konusunda özellikle iyidir. Aynı zamanda mükemmel bir omega-3 esansiyel yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 asitlerinin uzun süreli kabızlıktan sonra oluşabilecek barsak iltihabını azalttığına dair bazı kanıtlar vardır.
- Tohumun dış kabuğu sindirilemez, bu nedenle öğütülmüş keten tohumu yenmelidir. Bu vücudun faydalı besinleri emmesini sağlar. Öğütülmüş keten tohumu, tahıllara eklenebilir.
Kaçınılması gereken besinler
- İşlenmiş gıdalar yağ ve tuz bakımından yüksek, lif bakımından düşük olmaktadırlar. Yağların sindirimi zordur, tuz ise dışkıdaki nem seviyesini azaltır.
- Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar kepek ve tohumdan çıkarılmıştır. Bunlar en yüksek seviyede lif sağlayan kısımlardır.
- Kafein ve alkol de dışkıları yumuşatmak için gereken suyu tüketerek dehidrasyona neden olabilir.
- Beslenme değişiklikleri, bir kişinin kendini hasta hissettiğinde rahatlama sağlayabilir. Bir kişi semptomları için tavsiye edilen beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ayrıca kendilerini daha kötü hissettirecek yiyeceklerden kaçınmalıdır.
- Önlemenin bir tedaviden daha iyi olduğunu burada belirtmek isteriz. Hidratlı kalmak ve besinler açısından zengin sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak, yukarıda sıralanan hastalıkların çoğunu engellemeye yardımcı olacaktır.