Yaz akşamlarının sofralarında vazgeçilmez olan karpuz birçok yararlı besin değerlerine sahiptir. Karpuz vücudunuzda oldukça etkili ve sağlıklı izler bırakabilmektedir. Bizde bu yazımızda sizlere kabakgiller familyasından olan karpuzun faydalarını derledik. Bu yazımızın sonunda ağzımız tatlansın ve ferahlayalım diye yediğimiz karpuzun ne kadar etkili ve sağlıklı olduğunu öğreneceksiniz.
Karpuzun Faydaları Sizi Şaşırtacak
Karpuz Besin Değerleri
- Kalori: 30 kcal / 100 gr
- Karbonhidrat:55 g / 100 gr
- Lif:4 g / 100 gr
- Protein:61 g / 100 gr
- Yağ:15 g / 100 gr
- Kolestrol: 0 mg / 100 gr
- A Vitamini: 569 IU / 100 gr
- C Vitamini:1 mg / 100 gr
- Potasyum: 112 mg / 100 gr
- Kalsiyum: 7 mg / 100 gr
- Demir:24 mg / 100 gr
Karpuzun Yararları Nelerdir;
- Karpuz içerisinde bulundurduğu likopen maddesi sayesinde kemik sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
- Kan basıncının düzenlenmesine oldukça fazla yardımcı olmaktadır.
- Vücudun potasyum ve kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.
- İçeriğinde bolca bulunan A vitamini sayesinde cildin nemli kalmasına yardımcı olmaktadır.
- İçerisinde bulunan bol su miktarı nedeniyle cilt sağlığını beslemekte ve yaşlanmayı geciktirmektedir.
- Yine içerisinde bulunan likopen maddesi sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına destek olmaktadır.
- Kilo vermek için birebirdir.
- İdrar sökücü özelliği bulunmaktadır.
- Uyku problemi çekiyorsanız uykunuzu düzenlemenize yardımcı olur.
- Kas ağrılarınız bulunuyorsa bunların geçmesine yardımcı olur.
- C vitamini sayesinde kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.
- Böbreklerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- Karpuzda bulunan sitrülin sayesinde vücutta oluşan yağların yakımını hızlandırır ve yağ birikimini engeller.
- Göz sağlığı için birebirdir.
- Lifli olmasından dolayı sindirim sistemini güçlendirir.
- Vücuda yüksek oranda enerji sokar.
- Hafızayı kuvvetlendirir ve odaklanmayı arttırır.
- Vücutta oluşan iltihapları çözer ve söker.
- Astım hastalığını düşürücü etkiye sahiptir.
Karpuzun İyi Geldiği Hastalıklar
- Karpuz böbrek yetmezliği hastalarına iyi gelmektedir ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Astım ve kalp damar yetmezliği
- kolon kanseri
- kireçlenme ve diyabetinde önüne geçmektedir.
- Tatlı ve sulu bir karpuz en önemli antioksidanlardandır.
Uyarı ; karpuzu şeker hastaları kesinlikle tüketmemelidir..