Kayıngiller ailesine ait olan castanea cinsi ağacın yemişi olan kestane birden fazla yöntem ile yemeye hazır hale getirilebilir. Kestane ağaçta yetişen bir yemiş türüdür. Kestane ağacının boyu kırk metreye kadar çıkabilmektedir. Yenmeyen yabani at kestanesi gibi birden fazla türü bulunmaktadır.
Evde kestane nasıl yapılır?
Kestaneyi pişirmek için birden fazla yöntemi rahatça kullanabiliriz bunları size detaylıca anlatalım.
Yöntem Fırında Kestane Pişirmek : Kestaneler tek tek güzelce yıkanır , dış kambur bölümleri bir kesici bıçak yardımı ile enlemesine kesilir. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir , kestaneler düzgün bir şekilde tepsiye yerleştirilir. Daha önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15-20 dakika kadar pişirilir , pişirme süresince her beş dakikada bir lütfen kontrol edin ki kestaneler yanmasın güzelce pişsin.
Yöntem Sobanın Üzerinde Kestane Yapmak : En eski ama en güzel kestane pişirme yöntemlerinden birisidir , önceden yıkanmış ve bıçakla çizilmiş kestaneler sobanın üzerinde maşa yardımı ile çevrilerek güzelce pişirilir. Maalesef eski sobalı evler Türkiye genelinde çok kalmadığından dolayı soba üzerinde kestane pişirmek nostaljik bir eylem olarak kalmıştır.
Yöntem Mikro Dalga Fırında Kestane Pişirme : Kestaneler güzelce yıkanır. 15-20 dakika suda bekletilir. Daha sonrasında suyu süzülür , üzerine çizikler atılır , mikro dalga fırına vereceğiniz kabın içine konur ve mikro dalga fırına verilir. Mikro dalga fırında kestane yapmak hem kolay hemde farklı olacaktır buna emin olabilirsiniz. Pişirme süreci en yüksek seçenekte 10 ila 15 dakika arası olmalıdır.
Yöntem Ocakta Tavada Kestane Pişirme : Yıkanmış ve her iki tarafı da özenle çizilmiş olan kestaneler orta sıcaklıkta mümkünse teflon tavada çevirilerek pişirilir. Pişirme yaparken kestaneleri yakmamaya lütfen dikkat ediniz.
Kestane kebap
Halk dilinde kestane kebap yemesi sevap tarzında bir deyiş vardır. Kış günlerinin en sevilen yemişlerinden birisi olan kestane bir çok anlamda hem vücuda faydalı hemde damak tadına hitaben tadıyla gönüllerde taht kurmuştur.