Kişilik Bozuklukları

Kişilik Bozuklukları

ABONE OL
24 Kasım 2022, 17:41:48

Kişilik Nedir? Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nedir?

İnsanın kişiliği yaşam üzerinde bir zemin oluşturur. İnsanların o kimdir? Diyerek sorduğu sorunun yanıtı bizi o kişinin kişiliğini bize yansıtacaktır. Kişilik her bireyin farklı olarak ortaya koyduğu duygu, davranış, tutumlardır. Kişilik dış dünya ile şekillenerek bireyin kendi kendisinin nasıl göründüğünün, o kimdir? Sorusunun cevabını veren yapıdır.
Kişilik oluşumunda genetik yatkınlık önemli olduğu kadar bireyin aile, arkadaş, diğer insanlarla kurduğu iletişim, etkileşimin de rol payı büyüktür. Bireyin gelişimini incelerken doğduğu andan itibaren gelişiminin en son aşamasına kadar olan aşamayı inceleriz. Bireyin kişilik gelişimi de doğduğu andan itibaren olduğu için çevresinde yer alan bireylerle olan etkileşimi kişilik oluşumunda derin izler bırakmakta ve kişiliğin şekillenmesinde etkili olmaktadır.

Kişilik Bozukluğu Nasıl Ortaya Çıkar?

Kişilik bozukluğunun genetik faktörlerle geldiğine yönelik düşünceler olmakla birlikte kişilik bozukluğunun hayati derecede önemli bir olayın yaşanması ya da çevresel faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Birey çevreye uyum sağlamakta sorun yaşayarak günlük işlevlerini yerine getirme de düşünsel, bedensel ve davranışlarında değişiklik saptanır. Birey bu durumu kabullenemez, hatta farkında bile olmayabilir. Hastalığını kabullenemez. Bireyin davranışlarının diğerlerinin, başkalarının hayatlarında bozucu bir etkisinin olup olmadığının, sergilenen davranışların uzun süreli mi yoksa zaman zaman mı ortaya çıktığının ve içinde bulunulan kültürel ortamın ve toplumsal yaşama bireyin davranışlarının uyum sağlayıp sağlamadığına baktığımız zaman kişilik bozukluğuna dair tanı koyma ölçütleri incelemiş olunur.

Kişilik Bozukluğu Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kişilik bozukluğu genç yaşlarda ve ergenlik zamanlarda kendisini daha çok gösteren bir hastalık olmakla birlikte ilerleyen yaşlarda daha az görülmektedir.

Kişilik Bozuklukları Nelerdir? Kişilik Bozuklukları Kaç Gruba Ayrılır?

Kişilik özelliklerinin sorunlu bir biçimde şekillenmesi olarak karşımıza çıkan kişilik bozukluğunun farklı türleri olduğu gibi kişilik bozukluğunda görülen belirtiler de birbirinden farklıdır. Kişilik bozuklukları kendi içerisinde A,B ve C olarak tahsis edebileceğimiz üç gruba ayrılır. A kümesi garip ve başkasına benzemeyen, B kümesi duygusal ve dramatik ve C kümesinde ise korkulu ve kaygılı kişilik bozuklukları yer almaktadır. Garip ve Başkasına benzemeyen olarak tanımlanan kümede ki hastalıklar; Paranoid Kişilik Bozukluğu, Şizoid Kişilik Bozukluğu ve Şizotipal Kişilik Bozukluğu olarak ayrılır. Duygusal ve dramatik olarak tanımlanan kümede ki hastalıklar; Antisosyal KB, Sınırda (Borderline) KB, Histrionik KB ve Narsistik KB olarak ayrılır. Korkulu ve kaygılı olarak tanımlanan kümede ki hastalıklar; Çekingen KB, Bağımlı KB ve Obsesif Kompulsif KB olarak ayrılır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri