Kuşkonmaz; zambakgiller familyasına mensup bir bitkidir. Hem besleyici hem de sağlığa oldukça faydalı olan kuşkonmaz; evlerde de kuşkonmaz çiçeği olarak kendine yer bulmaktadır.
Kuşkonmazın Faydaları;
- Kuşkonmazın sağlığa faydaları ile ilgili bilgi vermeye geçmeden önce bu sebzenin A, B, C vitaminleri bakımından güçlü bir kaynak olduğunu hatırlatmamız gerekir.
Zengin içeriğe sahip kuşkonmaz yararları ile vücudumuzun dostudur. Örneğin karaciğerin toksinlerden korunmasını sağlar.
- Özellikle sarılığa ve karaciğer şişmesine iyi gelir.
- Kuşkonmazın alkali değeri yüksektir. Bu da onu; kan basıncını azaltan ve kanı zararlı maddelerden arındıran bir yiyecek hâline getirir.
Kuşkonmaz neye iyi gelir?
Sorusuna bir diğer cevabımız ise bağırsak problemleridir. İçerdiği bitkisel mineraller sayesinde bağırsakları olumsuz etkileyen bakteri ve mikroplarla savaşır. Ayrıca kuşkonmaz hazımsızlığa da şifalıdır. Kuşkonmaz besin değeri oldukça yüksektir. Folik asit bakımından zengin olan kuşkonmaz; kalp-damar sağlığını da korur. Bal ile karıştırılarak tüketilirse kalp sağlığını güçlendirir.
Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir?
Kuşkonmaz pişirmeişlemine maruz bırakılmadan önce tabii ki temizlenmesi gerekecektir. Bunun için üzerindeki yaprağı (kuşkonmaz dikeni) sivri uçlu bıçakla temizlenir ve bitki, soyulmaya hazır duruma getirilir.
Kuşkonmaz Nasıl Soyulur?
Kuşkonmazın dip kısmını soymak önemlidir. Böylelikle haşladığınız zaman her tarafı aynı derecede yumuşayabilir. Sebzeyi soymak için orta kısmından itibaren sebze soyacağı kullanmanız mümkündür. Soyduktan sonra iyice yıkamanız gerekir.
Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?
Bu lezzetli sebze haşlanarak, fırında, mangalda, ızgarada, buharda yahut tavada pişirilerek tüketilebilir. Öte yandan kuşkonmazı çiğ halde de tüketmek mümkündür.
Kuşkonmaz pişirmenin püf noktaları ise şöyledir:
- Haşlanmış kuşkonmaz tüketmek isteyenler pişirirken kuşkonmazları tencereye dik vaziyette koyulmalıdır. Zira kuşkonmazın sapıyla uçları aynı sürede pişmez.
- Kuşkonmaz; iyice kaynatılmış bol tuzlu suda 2-3 dakika haşlanmalı; daha fazla bekletilmemelidir.
- Sudan çıkarılıp 2 dakika buzlu suda bırakılır. İşte; yemeklerinizin yanına yakışacak harika bir garnitür hazırlamak bu kadar kolaydır.
- Fırında kuşkonmaz yapacak olanlar fırın kabının içine pişirme kağıdı sermeli, kuşkonmazların üzerine v peynir ve zeytinyağı ilâve edebilir.
- Tavada kuşkonmaz da sebzenin kavrulmasıyla hazırlanır. Üzerine yumurta koyarsanız ekstra lezzetli olacaktır.
- Şimdiden âfiyet olsun!