Masal Terapisi ve Etkileri

Masal Terapisi ve Etkileri

ABONE OL
14 Kasım 2022, 10:45:00

Son yıllarda yapılan psikolog ve psikiyatr raporları yetişkinlerde gözlenen sorunların temelinin çocukluk travmaları olduğunu gösteriyor. Filmlerde, dizilerde gördüğümüz “çocukluğunuza inelim” cümlesinin temeli çocukluk çağında yaşanan sorunlardır. Hatırlanmayan veya hatırlanmak istenmeyen çocukluk hatıraları ilerleyen dönemlerde kapanmaz yaralara neden oluyor. Psikolojik sorunlar çocukluk döneminde uygun tedavilerle zamanında çözülmelidir.

Masal terapisi çocuklarla etkili şekilde uygulanmakta hem kaliteli vakit geçirmeyi hem de psikolojik sorunların temeline inerek çözmeyi sağlamaktadır. 2 ile 13 yaş arasında uygulanan masal terapisi eğitimi çocukların davranışlarında düzeltme, davranışları değiştirme, çocukların karakter ve kişiliklerinin gelişimlerini sağlama konusunda da yardımcı olur. Masal terapisti uygulama yapılacak çocuğa uygun bir masal seçmeli çocuğun masal içerisinde kendinden bir şeyler bulmasını sağlamaktadır.

Masal Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Duygusal, düşünsel, davranışsal, fiziksel çeşitli sorunların çözülmesinde kullanılır. Çocukların hayatı boyunca karşısına çıkabilecek sorunların aşılmasına yardım sağlar. Eğitim modeli olarak da karşımıza çıkan bu sistem çocuklar için yarar sağlama amacı da güder. Oyun terapisi ile birlikte uygulandığı zaman daha olumlu sonuçlar çıkarıyor. Oyun masal terapisi içinde kullanıldığı zaman daha olumlu sonuçlar doğuruyor. Kendini güvende hisseden çocuk masal terapisinde rahatlıyor, duygularını açığa vuruyor. Çocukların sayısal alanda olan düşünce hızlarını artırır. Aile içi çatışmaların ortadan kaldırılması için de uygulanır.

Masal Terapisi Kimlere Uygulanmalı?

Çocuklara yönelik pek çok olayın ortaya konulmasını, aydınlatılmasını ve çözümlenmesini sağlayan masal terapisi ihtiyaç duyan tüm çocuklara uygulanabilir. Masal terapisi ülkemizde pek çok şehirde verilmektedir. Devlet masal terapi eğitimi almak isteyenlere imkanlar sunmaktadır. Çocukluk çağında duygu durum bozukluğuna sebep olan olayları uzman keşfederek uygun çözümler geliştirir. Masal terapisi uygulanan çocuklar daha başarılı, güçlü, mutlu bireyler olmaktadır. Uygulandığı çocuk grupları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne babası boşanmış,
  • Evlat edinilmiş,
  • Aile içinde anlaşmazlık yaşayan sorunlar,
  • Anne baba ya da sevilen birinin kaybını yaşamış,
  • Disleksi, dikkat eksikliği olan,
  • Anksiyete(Takıntı) Kaygı durum bozukluğu olan,
  • Öfke kontrol sorunu olan,
  • Depresyon bulguları olan,
  • Kronik hastalığı olan çocuklar.

Masal Terapisi Uygulama Adımları

Masal birikimine ve anlatıcılığına sahip alanında uzman bireyler çocuklara masal eğitimi vermektedir. Masal terapistleri çocukların duygu dünyalarına eşlik edebilmelidir. Terapist çocukları mutlaka olduğu gibi kabul edebilmelidir. Çocukların kendilerini ifade etmelerine imkân tanınmalıdır. Çocuğun ihtiyaçları olduğu uzman tarafından göz önünde tutulmalıdır. Uygulama adımlarının uzmanlıkla olması gerektiğini belirtmeliyiz. Masal terapisi uygulaması nasıl olur diyenler için uygulama esnasında çocuğun kendini güvende hissetmesi gerekmektedir diyebiliriz. Terapiyi yönlendiren kişi terapist değil de çocuk olmalıdır. Masal terapisti masallar, hikayeler anlatarak ve dinleterek çocuğun yanlış davranışlarını görmesini sağlar. Masal terapisinde kullanılan yöntemler masal anlatımı, masal çizimi, masal yaratma, masal kompozisyonu, masal terapi teşhisi, objeyle masal anlatımı vardır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri