NASA Voyager 2, iletişimini yeniden sağlamaya çalışıyor. Yanlış bir sinyal nedeniyle kaybolan Voyager 2 uzay aracı, NASA’nın umuduyla beklenen sinyali iletebilir.
Astronomi tutkunlarının yakından takip ettiği Voyager 2, uzayın derinliklerinde bilinmeyen diyarlara doğru yol aldığı bir sır değil. Ancak, uzay yolculuğunda bir engel yaşanınca, iletişim kesilmişti. Sebebi ise bir haftadan daha uzun bir süre önce gönderilen yanlış komuttan kaynaklanıyor. Bu yanlış komut, Voyager 2’nin antenini Dünya’dan uzaklaştırdı ve iletişim kopmuş olmasına sebep oldu.
Yapılan açıklamaya göre, umutlar hala kaybedilmiş değil. NASA, Avustralya’nın başkenti Canberra’daki dev bir çanak anteni aracılığıyla Voyager 2’nin başıboş bir sinyalini yakalamayı amaçlıyor. Bu sinyal, tahmini olarak 19 milyar kilometre uzaklıkta ve Dünya’ya ulaşması 18 saatten daha uzun bir zaman alıyor.
Voyager 2, dış güneş sistemi ve gezegenlerin yanı sıra Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü incelemek için 1977’de fırlatıldı. Özel bir görev olarak tasarlanan Voyager 2, 2018 yılında yıldızlararası uzaya ulaşmayı başardı ve bu süre zarfında Uranüs ve Jüpiter’de bir dizi yeni uydunun keşfedilmesine önayak oldu.
NASA’nın Voyager görevlerini yöneten Jet Propulsion Laboratuvarı’na göre, önümüzdeki hafta Canberra anteni, Voyager 2’yi hedefine ulaştırmak için doğru bir komutla yeniden programlanacak. Eğer bu başarılı olamazsa, NASA’nın otomatik bir uzay aracı sıfırlaması için ekim ayına kadar beklemesi gerekecek.
Voyager 2 ile iletişim kurulamamasına rağmen, Voyager 1 ile iletişim hala sürdürülüyor. İnsanlık tarihinin en uzaktaki uzay aracı olan Voyager 1, neredeyse 24 milyar kilometre uzaklıkta hareket etmeye devam ediyor.