Ökse otu nedir sorusu, kuşkusuz doğal bitkilerle haşır neşir olmaya başlamış bireyler için vazgeçilmezdir. Zira ökse otu denen bitki hayatın birçok alanında faydası dokunan bitki türlerindendir.Ökse otu parazit olarak yetişen bir bitki türüdür. Ökseotugiller familyasına mensuptur. Ökse otu, varlığını sadece ökseotu yiyen kuşlar tarafından tohumların başka bir bitkiye taşınması vasıtasıyla sürdürür. Kuşlar, ökseotunun yapışkan tohumunu gagaları ile süpürürler. Bitkinin kök salmasını, meyve çekirdeklerini dalların üstüne dışkılayarak sağlar. Kimi zaman çapı 100 cm’yi bulabilir. Dal sistemi oldukça çatallı olan ökse otunun gövdesi kısadır ve kökünü, ağaçların dalına bitki özünü emmek için salar. Dalların ucunda karşılıklı iki yaprağı zeytin yaprağına benzer. Dal uçlarındaki 2-6 adet olan küçük çiçekleri beyaz ve sarımsı renktedir. Nohut büyüklüğünde beyaz, yapışkan meyveleri Ekim-Kasım aylarında oluşur ve içerisinde 1-2 adet oval veya eli tohumlar vardır.
Ökse otunun daha başka birçok adı vardır. En yaygın ismi ökse otu olmakla birlikte her yerde aynı şekilde bilinmez. Ökse otunun diğer isimlerinden bazıları Burç ağacı, Gökçe Ağacı, Haşişet – üd – ik , Çekem, Viscum, Gui, Mistletoe. kimi yörelerde de çekem, purç, gevele, güvelek ya da gövelek isimleriyle bilinir. Genel olarak Türkiye, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk’ta yetişir.Ökse otu, şekil olarak yuvarlak bir biçimde yetişmektedir. Kendisini taşıyan ağacın en yükseğindeki dallarının üzerinde yetişir. Yaprakları her zaman, her koşulda sarımsı bir yeşilliğe bürünmüştür.Eski inanışlarda, halk doktorları bu bitkiyi, epilepsiye, diğer adıyla sara hastalığına karşı en iyi şifa olarak bilir ve kullanırlardı. Yapraklar ve küçük saplar, ince kıyılarak güneşte kurumaya bırakılır. Ökse otu yalnızca Ekim başından Aralık ortasına kadar ve Mart – Nisan aylarında toplanmaktadır. Bu zamanların dışında işlem gören bitkilerin, şifalı olma durumu da maalesef bulunmamaktadır.
Ökse otu efsanesinin çeşitli versiyonları olmakla beraber, biz buraya en çok bilinenleri yazmayı uygun gördük. Hikayeye göre, bir İskandinav tanrıçası olan Frigga oğlunu çok severmiş. Bir gün oğlu olan güzellik ve iyilik tanrısı Balder kötü bir rüya görür. Ve bunun üzerine Tanrıça Frigga da Balder’in gördüğü kötü rüyayı yorumlatır. Bu rüyanın yorumu çok korkunçtur. Çünkü rüya Balder’in ölümüne işaret etmektedir. Bunun üzerine tanrıça Frigga, yeryüzünde bulunan bütün canlılara tek tek gider ve derdini anlatır. Oğlu Balder’e zarar vermemeleri için ayaklarına kapanıp yalvarır. Fakat bir tanesini unutmuştur o da ökseotundan başkası değildir. Kötü niyetli Loki Balder’in bir tek ökseotu ile öldürülebileceğini öğrenir. Ökseotundan yaptığı bir okla Balder’i öldürür. Frigga günlerce gecelerce tüm doğaya çok sevdiği oğlunu diriltmesi için yalvarır. Ve gözyaşları ökseotunun üzerine düşer. Gözyaşının düştüğü yerde küçük beyaz çiçekler yeşerir. Balder bu kadar dua üzerine hayata döner ve dirilmiş olur. Anne tanrıça Frigga çok mutlu olur. Bu mutlu anı kutlamak için de ökseotunun altında tek tek yeryüzünün bütün canlılarını öper. Ökse otu altında öpüşme geleneğinin uğur, şans, mutluluk ve şükran simgesi olması o zamanlara dayanmaktadır.
Ökse otunun faydaları tarih boyunca dilden dile dolaşmıştır. Günümüzde de tıbbi alan da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.Ökse otu, birçok yaraya, iç yağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde iyi gelmektedir. Ökse otu, salgı sistemlerine de pozitif yönlü etki etmektedir. Pankreas üzerindeki etkisini, düzenli aralıklarla kullanılan çay kürünün dengesizlikleri ortadan kaldırıp şeker hastalığını ekarte etmesi veya hastalığa iyi gelmesi ile gözlemlenebilir. Sabah ve akşam, günde iki kere içildiği takdirde ökse otu çayı, hormonal dengeyi sağlama konusunda vücuda oldukça faydalı olan bitkiler arasındadır.Ökse otu atardamar sertliğine de iyi gelmesiyle bilinmektedir. Bunun yanı sıra, kalp krizi rahatsızlıkları ve kalp rahatsızlıkları türevlerine karşı da iyi bir ilaç olabilme özelliğine sahip ökse otu çayı, hastaların bünyelerine ve bünyelerinin özelliklerine bakılarak tavsiye edilebilmektedir. Ökse otu çayının kan durdurucu özelliği vardır. Soğuk olarak buruna çekildiği seferlerde de burun kanamalarını durdurabilme olasılığı mevcuttur. Söylenenlere göre, çay olarak tüketildiğinde de, bağırsak kanamaları gibi iç kanama gibi acil durumlar üzerinde de etkisi vardır. Ökse otunun aynı zamanda alçak ve yüksek tansiyon değerlerini de düzenleyen bir konumdadır. Ökseotu birçok yönden şifalıdır. Ancak en kritik öneme sahip olduğu alan tansiyon düzeni konusundaki yararlarıdır.Ökse otu meyveleri ile yakı sakızının ezilmesi sonucu eski zamanlarda bulunmuş çok şifalı bir karışım elde edilir., özellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve Van gibi yörelerde bu karışım yakı şeklinde kullanılmaktadır. Bu yakının kullanım amacı ise romatizmal ağrıların son bulması, son bulmasa bile hafiflemesidir. Buna ek olarak, ezilmiş meyvelerin büyük çıbanlar üzerine konulup, konulan çıbanın açılarak, çıbanın irinin tahliye edilmesi de ökse otuyla yapılabilecek faydalı diğer şeylerden biridir.Bunların yanı sıra kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesi gibi kronik hastalıklara da iyi gelen bir bitki türüdür.
Ökse otu faydaları sayamayacağımız kadar çoktur. Fakat ökse otu kullanımında da bilinmesi gereken kati kurallar vardır. En önemlisi ökse otunun meyvelerinin ağız yoluyla tüketilmemesi gerekliliğidir. İnsanlara son derece zararlıdır. Her daim bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Öyle ki bu tip zehirlenme vakaları, kişinin ölümü ile bile sonuçlanabilir.
Ökse Otu Çayı Hazırlanması:Yukarıda bahsettiğimiz ökse otunun faydalarının kullanım alanına göre farklılık gösteren içerikleri vardır. Kimi zaman merhem kimi zaman sıvı olarak tüketilebilir. Ökse otu tarifleri aşağıdaki gibidir.Ökse otu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır. Hazırlığı, çayı, yarım tatlı kaşığı ölçeğinde kullanılan ve incecik kıyılan yaprak ve sapların doğranması ile başlanır. Bitki parçaları, gece boyunca bir tencere soğuk suyun içinde bekletilir. Ertesi sabah kısık ateşte ısıtılarak süzülür. Hazırlanan çay, hemen tüketilmemelidir. Bunun yerine gün boyunca geniş bir zaman dilimi içinde tüketilir. Eğer çokça hazırlanırsa, termosta yada benzeri bir saklama yerinde bekletilerek zaman zaman da tüketilebilmektedir.
Ökse otu öz suyu hazırlanırken önce bitkinin kendisinin kuru bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Bitkinin sapları ve taze yaprakları yıkanır. Bitki henüz nemli iken mikserde sıkılır. Mikserde sıkılan ökse otunun özsuyu hazır hale gelir.
Ökse otunun taze beyaz meyveleri bir kaşık yada metal sağlam bir mutfak malzemesiyle ezilir. Daha sonra tereyağı ya da iç yağı ile güzelce karıştırılır ve karıştırdıkça merhem elde edilir. Ökse otu merhemi istisnai bir yöntemdir. Haricen kullanılır. Direk ökse otunu barındırdığı için kesinlikle oral yoldan ve dahili olarak kullanılmaz. Bir uzmana veya doktora danışılmadan, ökse otu ve türevlerinden elde edilen ürünlerin kullanılması katiyen zararlıdır. Önerilmez. Minimum temel bilgileri daha iyi örenmek için doktorunuzdan öneri alınması şarttır.
Ökse otu kullananlar varsa aranızda bizimle ökse otu kullanıcı yorumlarını paylaşabilirsiniz. Nerden aldınız, nereden aldınız, memnun musunuz ve buna benzer bilgileri bizimle paylaşmak isterseniz yazı altında yer alan yorum formunu kullanarak yorumunuzu yapabilirsiniz.