Günümüz teknolojisi çağı olduğu için en merak uyandıran konulardan birisi de otonom sürüş teknolojisi ile alakalı olarak insanların büyük bir arayış içinde olmasıdır. İnsanlar otonom araçlar nasıl kullanılır, nasıl çalışır gibi sorulara cevap aramaktadır.Yakın zamanda da otonom sürüş teknolojisi araba alırken zorunlu hale geleceğini de belirtelim.Sizler eğer otopilot araba hakkında bilgi arayışındaysanız doğru yerdesiniz.
Otonom araba ya da otopilot araç, araba kullanan kişinin konutuna gerek kalmadan bir ya da daha fazla işlemi kendi kendine yapabilen arabalardır.Bu arabalar herhangi bir insan gücüne gerek duymadan, işlemciler ve sensör sayesinde çevresi ile alakalı olarak bilgi topladıktan sonra bu bilgileri işleyerek bir karar alan ve bunu kendi başına uygulayan akıllı bir sistemdir.Şunu da belirtelim ki bu teknoloji çoktan hayatımızda yer almaktadır. Tam olarak bu tür araçları trafikte görmesek de benzer sistemleri kullanan arabaları görmek mümkündür.
Bu araçların tarihine baktığımızda aslında 20.yüzyılın başlarından beri bu teknolojinin fikrinin ortada olduğunu görebilirsiniz.O günlerden günümüze kadar gelen bu teknoloji devamlı olarak ilerledi ve artık yaşamımıza girmiştir.Otonom araçların çalışma sistemi, araçların üzerinde bir yığın sensör yer alan tekerlekli işlemciler olarak düşünebilirsiniz. Arabaların işletim sistemlerine sağlanan bilgi ne kadar ayrıntılı ve güvenilirse, o kadar düzgün hareket eden bir araç ortaya çıkar.Elde edilen bilgiler işlemcide işlenir ve hızlı bir şekilde karar verilip alınan bu kara ile arabanın yönlendirme Z yavaşlatma ve hızlandırma sistemleri sayesinde araç harekete geçer.Çok fazla kamera ve sensör ile anlık olarak binlerce hesaplama yapan otonom araba teknolojisi, bir insanın tam tersine sadece bir yönden değil arabanın her yönünden gelen bilgilere erişimi olduğundan devamlı olarak etrafında olan bitenin farkında.
Geçmiş zamandan günümüze kadar en önemli sektörlerin başında yer alan otomobil sektörünün gelişiminde sürücüsü olmayan arabalar son derece yüksek bir önem taşırlar.Otomobil sektörü sürücüsü olmayan araba dönüşümden ciddi olarak etkilenirken, bu etkilerin sonucu da ekonomik sosyal ve çevresel değişikliklere neden olacaktır. Araba kullanalar trafikte tam anlamı ile statü eşitliği kazanırken insanlar arasında fiziksel engel kalkacak ve yaşlı olan insanlar gibi dezavantajlı kişilerin diledikleri zaman diledikleri yere gitmeleri mümkündür.Bu araçların rahatlığın verdiği olumlu sonucuyla tüketici taleplerindeki değişikle beraber otomobil sektörü daha yoğun bir gelişim sürecine girmiş olacak. Günümüzde her alan yalnızca elektrik enerjisi ile çalışan araçlar sürücüsüz arabalar için standart özellikler halini alacaktır. Bu sayede de otomobil sektörünün sebep olduğu çerçeve zarar azalacak.
Günümüzde meydana gelen trafik kazalarının % 90’ı insanlardan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Sürücüsü olmayan araç teknolojisinin esas noktası da araba sürüşünde insanların devre dışı kalmasıdır.Otonom araç teknolojisi ile yer alan arabalar bütün kontrolü pilotta olmazken belli aralıklarda sürücünün direksiyona dokunması da yer alıyor.Günümüz teknolojisinin en büyük hedefi ise kaza meydana gelmemesi için et etkin program yapılmasıdır. Ayrıca şunu da belirtelim hem sürücülü hem de sürücüsüz araçların trafikte aynı anda bulunması bazı koordinasyon sorunlarının meydana gelmesine sebep olabilir.Yapılan ilk planlamalarda sürücülü ve sürücüsüz arabalar arasında yol paylaşımı bakımından farklı sorunlar meydana gelebileceğini belirtiliyor.Bu tür sorunlara çözüm olarak da sürücüsüz arabaların diğer arabalardan ayrılıp kendilerine ait özel olan yollarda kullanılması planlanmaktadır.
Sürücü olmayan araba teknolojisi yalnızca otomobillerde değil diğer ulaşım araçlarında da kullanılacaktır.Gününüzde İstanbul’da kullanılan sürücüsü olmayan metrodan sonra sürücüsüz otobüs ve minibüsler de yaşamımıza girecektir. İETT tarafından sürücüsüz toplu taşıma arabaları için çalışmalar devam ederken İkitelli garajı içinde sürüş test alanı yapılacak.Bilgisayar kontrollü ile arabalar ilk testleri gerçekleştirilecek. Sürücüsü olmayan arabalarda bulunan GPS, radar ve sensörlerle otonom sürüş sunan sistemlerin toplu taşımada da kullanılması ile ulaşım hizmeti kalitesinin artması hedeflenmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre 2030 senesinden itibaren Türkiye’de sürücüsüz araçların ilk tercih olacağı sonucu ortaya çıktı. 211 otomobil yöneticisinin katıldığı bu araştırmada katılımcıların %92’sinin görüşü bu yöndendir.Diğer yandan araştırmaya katılan katılımcıların hepsi önümüzdeki 10 sene içinde elektrikli mobilite ile bağlanabilirlik ve dijitalleşmenin trend olacağını söylediler. Aynı zamanda araştırmada sürücüsüz arabaların yaygınlaşması ile beraber akıllı şehir teknolojilerinin de mutlak gereklilik olacağı da söylendi.
Sürücüsüz otomotiv sektörü günümüzde sende yaklaşık olarak %15 büyüme göstermektedir.Yaşanan bu büyüme artarak devam edip 2025 senesinde sürücüsüz otomotiv sektörünün 1 trilyon dolara yaklaşan büyüklüğüne sahip olması beklenmektedir.
Otonom araç teknolojisinin yok katletmesi için çeşitli sektörler arasında işbirliği de gelişmeye devam edecek. BMW, Tesla, General Motora ve Toyota gibi her birinden büyük otomobil üreticilerinin sürücüsüz araçlara yönelik olarak çalışmalara devam ederken, arabalarda ihtiyaç duyulan çöplerin üretimi için Intel gibi teknoloji şirketlerinin Ae- Ge süreçleri devam etmektedir.Bu araçların gelişmesi için teknoloji, otomobil ve telekomünikasyon firmalarının yaptığı ortak çalışmalar ve entegrasyonu her geçen gün artmaktadır.Diğer yandan ABD ve Avrupa firmalarının yoğunlaştığı otonom araç teknolojisinde Asyalı ülkelerin ve şirketlerin alakası da oldukça artış göstermektedir.