Bilgisayar korsanları, insanların şifrelerini girmeleri sırasında klavyelerini dinleyerek yüzde 90’ın üzerinde doğrulukla tahminde bulunan yapay zeka tabanlı siber saldırılar gerçekleştiriyor. Bilim insanları, bu yeni yöntemin klavyeler için her zamankinden daha büyük bir tehdit olduğunu vurguluyorlar. Yapılan araştırmalar, yapay zeka kullanarak klavyede yazılanları dinleyerek şifreleri yüzde 90’ın üzerinde doğrulukla tahmin eden bir yöntemin var olduğunu göstermiştir. Durham Üniversitesi’nden Joshua Harrison ve diğer araştırmacılar, Apple MacBook Pro’daki tuş vuruşlarını dinlemek için akıllı bir telefona entegre mikrofon kullandılar. Bu sayede, klavyedeki farklı tuşların ses profilini öğrenebildiler ve yeniden kullanabildiler. Ayrıca, bir Zoom görüşmesi sırasında, dizüstü bilgisayarın mikrofonunu kullanarak tuş vuruşlarını kaydederek yapay zeka sisteminin doğruluğunu test ettiler. Bu yeni siber saldırı yöntemi, yapay zeka, mikrofon ve görüntülü görüşme üçlüsünü kullanarak insanların şifrelerini ele geçirme yeteneği kazanmıştır. Bu da klavyelerin güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Kullanıcıların kişisel bilgileri ve hesapları şifrelerle korunuyor, ancak bu gelişmiş saldırı yöntemiyle klavye şifrelerinin güvenliği zedelenebilmektedir. Bu buluş, birçok önemli sorunu beraberinde getirmektedir. Öncelikle, bireylerin güvenliğini ve kişisel bilgilerinin korunmasını sağlamak için alınması gereken önlemler tartışılmalıdır. Yapay zekaya dayalı siber saldırılarla başa çıkmak için, güvenlik sistemleri ve yazılımları geliştirmek önemli bir adım olacaktır. Sonuç olarak, bilgisayar korsanlarının klavyeleri dinleyerek şifreleri tahmin etme yeteneklerini yapay zekaya dayalı bir yöntemle gerçekleştirdikleri uyarısında bulunan bilim insanlarına kulak vermek gerekmektedir. Bu teknik, klavyelerin güvenliğini büyük ölçüde tehdit ediyor ve kişisel bilgilerin korunmasında büyük bir sorun yaratıyor. Önlem alarak, kişisel bilgilerimizi korumaya ve siber saldırılara karşı daha güvenli bir çevre oluşturmaya çalışmalıyız.
Bu yaklaşımda, yapay zeka modelinin tuş vuruşlarını başarıyla yeniden oluşturma oranının yüzde 93 olduğu ve Skype kullanılarak yapılan başka bir testte de bu oranın yaklaşık yüzde 92 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar, klavyelerin akustik menzilindeki mikrofon sayısında son on yılda kaydedilen ilerlemelerin, bu yeni siber saldırı yönteminin kolaylaşmasına olanak sağladığını belirtmektedir. Yapay zeka modeli, kullanıcıların klavyelerinde tuşlara basarken yarattıkları ses, yoğunluk ve her bir tuş vuruşunun zaman gibi benzersiz kalıpları tanıyarak çalışmaktadır.
Araştırmacılar, konsepti test etmek amacıyla bir MacBook Pro kullandı ve ilk olarak sistem ses kalıplarını tanımak için her biri 36 ayrı tuşa 25’er kez basmalarını sağladı. İlk testlerde, tuş sesini kaydetmek için iPhone 13 mini’yi klavyeden 17 cm uzakta tuttular. Daha sonra ise MacBook’un dahili mikrofonlarını kullanarak dizüstü bilgisayar tuşlarını, Zoom üzerinden kaydettiler. Bu araştırmada, yapay zeka, mikrofon ve görüntülü görüşme üçlüsünü kullanan yeni teknik klavyeler için beklenenden daha büyük bir tehdit oluşturması konusunda bilim insanları uyarıda bulunuyor. Çalışmada, “Yakındaki bir telefon tarafından kaydedilen tuş vuruşları üzerinde eğitildiğinde yüzde 95’lik bir doğruluk elde edildi; bu, bir dil modeli kullanılmadan görülen en yüksek doğruluktur,” şeklinde ifade ediyor.