Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetlerinden birisi olan sömelek köfte tarifimizi denemediyseniz çok şey kaybetmişsiniz demektir. Misafirleriniz için ya da aileniz için tadına doyulmaz bu köfte tarifini yapmaya hazır mısınız?
Sömelek köftemizi yapmaya önce köftelerimizden başlıyoruz. Kısırlık bulgurumuzu uygun bir kaba alıyoruz. Üzerini geçecek şekilde sıcak su ile ıslatıyoruz ve ağzını kapatarak şişmeye bırakıyoruz. 20 dakika kadar kendi buharı ile şişmesini sağlıyoruz. Artık şişmiş ve dinlenmiş olan bulgurumuzu köfte olarak yoğurmak için geniş bir kaba alıyoruz. İçerisine irmik, kıyma, yumurta, un, biber salçası ve baharatları karıştırarak iyice yoğuruyoruz. Artık kıvam aldığında köftelerimizi dökmeye hazırız demektir. Sömelek köftelerimizi dökerken hepsinin aynı boyda ve aynı şekilde olmasına özen gösteriyoruz. Yumuşta şeklinde küçük köfteler en çok tercih edilen sömelek köfte şeklidir. Tüm harcımızı bu şekilde döküp hazırlıyoruz. Daha sonra kaynar suyun içerisinde 15 dakika kadar haşlayarak hazır hale getiriyoruz. Sıra sosumuzu yapmaya geldi. Bir tavada tereyağımızı eritip salçamızı kavuruyoruz. İçerisine köfteleri haşladığımız suyu ilave ediyor ve baharatlarını da katarak salçalı bir sos elde ediyoruz. Ve haşladığımız tüm köfteleri sosun içine koyup iyice harmanlayalım. Bu aşamada oldukça hafif ve nazik olmalısınız ki köfteleriniz harmanlanırken dağılmasın. Artık salçalı sosu iyice alan köftelerimizi sunum tabağımıza güzelce dizelim. Ve üzerine yoğurt sarımsak ilave edelim. Sömelek köftelerimiz en lezzetli halleri ile tadılmaya hazırdır.
Afiyet olsun.