SSD Nedir ve Ne İşe Yarar ?

SSD Nedir ve Ne İşe Yarar ?

ABONE OL
27 Kasım 2022, 16:40:35

Günümüzde yeni teknoloji birçok bilgisayarda SSD bulunuyor. Bu yazımızda SSD Nedir ve Ne İşe Yarar sorularını sizler için cevapladık. SSD yukarda da belirttiğimiz üzere yeni nesil bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Tanımını yapacak olursak en basit hali ile bilgisayarda depolama işlevi gören bir aygıttır. Peki neden bir SSD almalıyız , normal disklerden farkı nedir sizler için bu soruları cevaplamaya çalıştık.

SSD Nedir ?

SSD Solid-State Drive (Katı Hal Sürücüsü) olarakta adlandırabileceğimiz , herkesin aşina olduğu sabit disklerden farklı çalışır. Sabit disk bilgiyi depolamak ve bilgiye erişmek için ”diskleri” döndürerek erişir. Fakat SSD bu bilgileri bir çipsetin içinde muhafaza eder. Aynı mantık akıllı telefonlar , tabletler ve USB bellekler ile aynı mantıkla çalışır. Çipsete bilgileri kaydettiğinden normal sabit disk gibi dönmeye gerek kalmadan kolay ve hızlı bir şekilde bilgilere ulaşır.

SSD’ler HDD’lere göre daha işlevli olmasının yanı sıra fiyat olarak da HDD’lerin iki katı bir fiyata sahip. Sebebi ise üretiminin daha maliyetli olması ve boyutlarının markadan markaya farklılık göstermesidir.

SSD Ne İşe Yarar ?

SSD’ler yeni nesil bilgisayarlar ile birlikte daha da yaygınlaşmaya başladı. Eski nesil bilgisayarlar da göremesek bile yeni nesil en kötü sistemde bile SSD görmemiz mümkün. Bunun birçok önemli sebebi var. Hadi faydalarına geçelim :

SSD yukarda fotoğrafta görebileceğiniz üzere boyutu daha küçük ve içindeki parçaların kırılabilme ihtimali çok düşük. Fakat HDD’de göreceğiniz üzere bilgiler işlemek için mekanizma hareket ediyor ve içindeki parçalar çok yer kaplıyor. Herhangi bir parçanın kırılması durumunda HDD’niz kullanılamaz duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı SSD’ler HDD’lere göre daha uzun süre kullanılabiliyor.

Oyunlarda Daha İyi Performans Almanızı Sağlıyor

SSD inanılmaz derecede hızlı veri okuyor ve yazıyor. HDD’ler milisaniyede veri okurken , SSD’ler mikrosaniyede veri okuyup yazıyor. Verileri okumasının yanı sıra oyunlarda oldukça hızlı açılıyor ve yüksek performans alıyor. Örneğin herhangi bir programı veyahut oyunu HDD ile 1 dakikada SSD ile 10 ila 15 saniyede açmanız mümkün. Bu sayede diğer donanımların üzerindeki yükü bi nebzede olsa rahatlatıyor.

Çok Az Yer Kaplıyor

SSD , diğer depolama aygıtlarına nazaran boyutu çok küçük ve hafif bir yapıya sahiptir. Bu sayede günümüzdeki masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara kolay bir şekilde takılıyor ve yer kaplamıyor. Farklı modellerinde farklı boyutları olduğundan aynı boyutta dememiz doğru olmaz fakat Dünyada ki en ince SSD bir kaç santim uzunluğunda ve incelikte. Bu sayede en mobilite şekilde ve en yüksek performansı almanızı sağlıyor.

Kaç Çeşit SSD Bulunuyor ?

SSD’ler yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok şekilde birçok boyutta üretiliyor. Bunlarında hızına , ısısına ve okuma, yazma hızlarına etki ediyor.

  • SATA III SSD
  • PCIe SSD
  • M.2 SSD
  • NVMe SSD

4 farklı çeşit SSD bulunuyor ve hepsinin boyutu , şekli ve performansı farklı fakat hepsi aynı işlevi görüyor. Yeni bir sistem toplamayı düşünüyorsanız ve bütçeniz el veriyorsa kesinlikte SSD’yi eklemeyi unutmayın.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri