Daha önceden köy koruyucusu olarak bildiğimiz korucular artık yeni adıyla güvenlik korucusu olarak biliniyorlar. Görev adlarının değişmesinin yanı sıra bazı yeni haklar kazandılar ve görev tanımlar ile görev yerlerinde de değişiklikler yaşandı.
Köy korucuları için yani güvenlik korucusu mesleği hakkında merak edilen maaşları ne kadar, başvuru şartları nelerdir parası ne kadar ve nasıl olunur gönüllü korucu olma var mı gibi sorulara cevap verdik.
Köy korucuları hepimizin bildiği gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde teröre maruz kalan yerlerde görev yapmaktadırlar.
Geçtiğimiz dönemlerde emeklilik haklarını kazanan ve görev süresi dolan korucular yerine 25.000 yeni korucu alınacağına dair bazı haberler çıkmıştı. Bir çok bölgede de yeni korucular alındı.
Yine geçtiğimiz yıl geçici köy korucularının görev tanımları değişti ve bununla birlikte yeni isimlendirmesi güvenlik korucusu olarak belirlendi. Koruculara bu isim değişikliği ile birlikte kadro hakkı ve daha bir çok yeni haklarda verildi.
Teröre karşı köyleri korumakla görevli bu kişiler artık Jandarma Karakollarında nöbet ve diğer koruculuk faaliyetlerini de sürdürmektedirler.
Emekli olan köy korucularının yerine çocuğu ve kardeşinin geçebileceği yasası da geçtiğimiz kasım ayında onaylanmış ve yine tazminat haklarına da kavuşmuşlardı.
Bu dönemde haklarını alan koruculardan 686 sayılı KHK. ile terör bölgelerinde görev yapmakta olan 18.066 köy korucusu emekli edildi. Bu korucuların yerine belirtilen esaslar kapsamında 30 yaşını aşmamış 7.250 yeni güvenlik korucusununda alımının bir kısmı yapıldı.
Köy korucusu olma şartlarına geçmeden önce bazı yeni düzenlemelerden daha detaylarıyla bahsetmek gerekiyor.
Özel Harekat Polisi olmak isteyenler eğer ne kadar maaş aldıklarını merak ediyorsanız pöh maaşları sayfasına bakabilirsiniz.
Güvenlik korucularının kazandığı yeni haklar;
Köy halkının;
Köy korucusu maaşları asgari ücrete yapılan zamla birlikte 4 bin 253 TL oldu.
Güvenlik korucularının herhangi bir operasyona katılmaları halinde ise aşağıdaki madde uygulanmaktadır. “Güvenlik güçleriyle birlikte operasyonlara katılan güvenlik korucularına herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın her ay 225 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ve operasyona çıktıkları gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek tazminat ayrıca ödenir.“
Bütün bunlardan sonra sizde nasıl güvenlik korucusu olunur diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi güvenlik korucularından emekli olanlar kardeşine ya da çocuğuna bu mesleği devir teslim edebiliyor. Bunun haricinde korucu olabilmek için aşağıdaki şartları taşımanız gerekmektedir.
Güvenlik korucusu eski adıyla köy korucusu olabilmek için merak ettiklerinizin tümünü yorumlarda sorabilirsiniz.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın