Lekeli ve sararan yatak nasıl temizlenir ve temizleme yöntemlerini anlattığımız yazımızda karbonatla yatak temizliği yöntemlerini bulabilirsiniz. Yatak sararması nasıl geçer alezdeki oluşan lekelere temizleyici ve beyazlatma ürünleri fayda eder mi yataklardaki sararmaları nasıl çıkarabiliriz neden sararır?
Ömrümüzün yaklaşık 3’te 1’ini yatakta geçirdiğimizi biliyor muydunuz? Bu kadar fazla vakit geçirdiğimiz bir alanda da toz, kir, saç, bakteri ve bizim göremediğimiz mikroplar olabilir.
Bu mikroplardan korunmak için yatağınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Sizin için tüm detaylarıyla yatak nasıl temizlenir? Çarşaflarınızı nasıl yıkamalısınız? Gibi tüm soruların cevabını bu makalemde derledim.
Yatak temizliği için uygulayacağınız bu yöntemlerin haricinde çarşaf ve beyaz kıyafetleriniz için beyazları kar gibi yapacak yazımıza mutlaka bakmalısınız.
Tavsiye: Yatak lekeleri genellikle protein bazlı olduğu için yataklarınızdaki lekeleri soğuk suyla temizlemenizi öneriyorum. Sıcak su proteinin yapısını değiştirip daha zor bir leke haline gelebilir.
Karbonatla yatak temizliğine geçmeden önce yapmanız gereken bazı temizlik öncesi işlemler ve bilmeniz gereken durumlar vardır.
Öncelikle yatağınızdaki bakterilerden kurtulmak için şiltenizi 6 ayda bir güneşe çıkarmanız gerekmektedir. Güneş yatağınızdaki gözle göremediğiniz bakteri ve mikropları öldürerek daha temiz bir yatağa kavuşmanızı sağlar.
Sonrasında elektrik süpürgesi ile yatağınızı süpürmelisiniz. Bu yatağınızdaki saç, ölü deri, kepek ve diğer tozlardan sizi kurtaracaktır.
Elektrik süpürgesini kullanmadan önce başlığının tertemiz olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer şilteniz elektrik süpürgesiyle temizlenmeye uygun değilse, nemli bir bez yardımıyla da temizlik yapabilirsiniz.
Yatakları yıkamak ve temizlemek oldukça zor olduğu için mutlaka ama mutlaka çarşaf altına bir alez kullanmanız gerekmektedir. En azından kısa süreli zamanlarda temizlik yapmak için yatak alezini yıkama imkanı bulabilirsiniz.
Yatarken çok fazla terleyebileceğiniz için yatağınızdan bir müddet sonra kötü kokular gelmesi gayet doğal. Yatağınızdaki kötü kokulardan kurtulmak için kullanabileceğiniz bir karışım. Bu yöntem için kadınlar kulübünde karbonatla yatak temizliği denilmektedir.
Malzemeler:
Yatağınızın üzerinde bazen idrar lekesi, asit lekeleri veya yiyecek içecek lekeleri olabilir. İşte yatak lekelerini temizleme yöntemleri.
Yemek Lekeleri İçin;
Boş bir sprey kutusuna (parfüm kutusu veya camsil kutusu olabilir) yarım limon suyu, su ve bulaşık deterjanı ekleyip çalkalayın. Bu işlemin ardından karışımı yatağınızdaki yemek lekelerine sıkın ve 10-15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra temiz bir bezle silin lekelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
İdrar Lekesi İçin;
Yataktaki idrar lekesini çıkarmanız için yapmanız gereken tek şey lekeli bölgeye bir miktar karbonat dökmek 6 – 7 saat kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi elektrikli süpürgeyle süpürün.
İdrar lekeleri için en etkili çözüm ise oksijenli su ile karbonatı karıştırıp lekeyi silmektir. Bu yöntem idrar lekeleri için en etkili yöntemlerden biridir.
Ter Ve Asit Lekeleri İçin;
Terleme izleri ve asit lekeleri için lekelerin üzerine bir miktar sirke döküp 15 dakika kadar beklemelisiniz. Sonrasında lekeli bölgeyi temiz bir bezle silip izlerden kurtulabilirsiniz.
Kan Lekeleri İçin;
Yatağınızdaki kanlı lekeler için kesinlikle sıcak su ile temizlik yapmamalısınız. Suya bir miktar tuz ekleyip iyice çözünmesini bekleyin sonrasında lekeli bölgeye döküp bir bez yardımıyla ovalama yaparsanız kan lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Bu yöntem işe yaramadıysa yine karbonat imdadımıza yetişiyor. Bir kapta karbonat ve limonu karıştırın sonra lekeli bölgeye temiz bir bez yardımıyla nüfuz ettirin. 5-10 dakika bekledikten sonra diş fırçasıyla iyice lekeleri temizlemeye çalışın. Umarım bu yöntem işinize yaramıştır. Kurumuş kan lekesi için yapabileceklerinizi de şurada anlattık.
En büyük sorunlardan biride yataktaki sarı lekelerdir. Yataklarınızda uzun vadede bu lekelerin oluşmasını istemiyorsanız, yatağınızı haftada bir nemli bir bezle temizlemeniz gerekmektedir.
6 ayda bir de kesinlikle yatağınızı güneşe çıkarmanızı öneriyorum. Bu lekelerle çok uğraşmanıza rağmen çözüm bulamadıysanız bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Televizyon ekranlarından tanıdığımız meltem Açıkel yatakların nasıl temizlenmesi gerektiğinden bahsederken bende sizler için dikkatlice notlar aldım ve bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
Sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştığım yatak temizliği makalesi umarım işinize yaramıştır. Şimdide makaledeki genel tavsiyeleri bu başlık altında inceleyelim.
Yatak nasıl temizlenir? Sararan yatak nasıl temizlenir? ve yatak temizliği hakkındaki tüm sorulara cevap verdiğim yazı umarım sizlere faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın.
Keşfetmeye Devam Edin