Meyve, sebze ve tahılların damıtılmasıyla elde edilen alkollü içki likör nasıl içilir? Likör neyle içilir ve likör nasıl yapılır yanında ne yenir likör neyle karıştırılır likör mezesi nedir tek başına içilir mi sorularının cevabını sizler için burada paylaştık.
Meyve, sebze, fındık, kahve vb. yiyeceklerin damıtılmasıyla elde edilen alkollü içkiye likör denir. İçerisinde yüksek miktarda şeker bulunmasından dolayı kana hızla karışır ve daha çabuk sarhoş eder. Likörler genellikle tatlı biri tada sahiptir.
Viski, vodka, konyak gibi alkollü içkilerin nane, muz, vişne gibi meyveler ve şeker ile harmanlanmasıyla elde edilen bir içki türüdür. Ev yapımı likör yapmak isteyenler istedikleri meyve ile evde bir kaç işlem yaparak hazırlayabilirler. İnternette bir çok likör yapımı videosu ve anlatımı bulunmaktadır.
Alkol promil hesaplama sayfasından 2 bira kaç promil eder, 2 bardak viski kaç promil eder gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
En fazla bilinen ve tercih edilen likör çeşitleri;
2.5 kg portakal yıkanır. Tüm portakallar 2 parçaya bölünür. 3 litrelik cam kavanozun içerisine portakal parçaları yerleştirilir. Üzerine elinizde bulunan alkol, 500 gr toz şeker, ve 5 adet çubuk tarçın ile 10 15 tane kuru karanfil eklenir. Güneş görmeyen karanlık bir ortamda 1 ay bekletilir. Kavanoz 2 günde bir çalkalanır. 1 ay sonunda kavanoz açılır ve süzülerek hazır hale getirilir.
1 kilogram vişne, 300 gr toz şeker, 4-5 adet karanfil, 70 cc konyak, viski veya vodka, 1adet çubuk tarçın kavanoza eklenir. Dikkat etmeniz gereken şey ise şekeri sıcak su ile erittikten sonra eklemeniz olacak. Ağzını sıkıca kapatmış olduğunuz kavanoz güneş görmeyen bir yerde 2 ay civarı bekletilir. Sonrasında ise açıp süzerek kullanabilirsiniz.
Likör türk kahvesinin yanında da içilir, kokteyller ile karıştırılarak da içilir. Ayrıca sek içmek isteyenler ise sek olarak tüketebilir. Hazır likörler genellikle cam şişeler içerisinde bulunur. Likör şişeleri ve bardakları özeldir. Barlarda ve kafelerde kokteylli içki hazırlanırken içerisine istenilmesi halinde likör de katılır.
Likör tadımlık içileceği zaman küçük kadehlerle tüketilir. Portakal, muz, çilek, böğürtlen, vişne gib çeşitli likörler mevcuttur. Bu likörler ile hazırlanan çeşitli alkollü kokteyller bulunmaktadır. Bir çok kişi karışımların tat ve renklerini daha da zenginleştirmek için kullanır.
Likör içerken yanında veya karıştırmak için bir meyve suyu kullanabilirsiniz. Likörün yanında, lokum, fındık, kurabiye, çikolatalı pasta, kek, waffle gibi yiyecekler tercih edilir. Acıbadem, nane ve sakız likörleri kahvenin yanında harika gider.
Likörlerin ortalama alkol oranı %15 ile %40 arasında değişmektedir. Markasına ve cinsine göre alkol oranı farklılık gösterebilir.
Likör alkol oranına sahip olduğu için sarhoş eder. Alkol ile karıştırıldığı taktirde alkol oranı artacağından dolayı daha çabuk sarhoş eder.
İlginizi çekebilecek konular