Yüksek Lisans Yatay Geçiş

Yüksek Lisans Yatay Geçiş

ABONE OL
26 Mart 2024, 10:30:25

Yüksek Lisans Yatay Geçiş

Bu yazımızda sizlere yüksek lisans eğitiminiz sırasında yatay geçiş yapma, var olan programınızı başka bir üniversiteye geçirmeyi yazacağız.

Yatay Geçiş Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Yüksek lisans mezunlarının ortak amaçlarının bilimsel anlamda disipline olma, araştırma becerilerini geliştirme, bir konu üzerine uzmanlaşma olduğu içindir. Onların birer bilim insanı oldukları göz önünde bulundurulduğunda yüksek lisans öğrencilerinin eğitim sürecince bulundukları yerden memnun olmaları gerekmektedir. Kendilerini yeterli görmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda yatay geçiş adaylara yardım sağlamaktadır.

Örnek verilecek olursa yatay geçiş tezini hazırlayamamış öğrencilere tezsiz bölüme geçiş yapabilme imkânı sağlamaktadır.

Bunun dışında kişi her alanda yaptığı işten, bulunduğu konumdan dolayı kendini mutlu hissetmeli ki iyi sonuçlar alabilsin. Daha öncede belirtildiği gibi yüksek lisans öğrencileri birer bilim insanı olduğundan onların ortaya çıkardıkları işler küresel anlamda bir öneme sahiptir. Bu yüzdendir ki kendilerini olmak istedikleri yerlerde görmeleri ve bunun sadece iş hayatında değil eğitim süresince de bu şekilde olabilmesi hayli önem taşımaktadır.

Yatay Geçiş Süreci Nasıl İşler?

Ön lisans ve lisans öğrencileri arasında hayli yaygın olan yatay geçiş uygulaması yüksek lisans döneminde de uygulanabilmektedir. Bu uygulama da her üniversitenin kendi belirlediği koşulları olmakla birlikte genel itibariyle aranan şartlar şu şekildedir:

  • Başlanılmış lisansüstü programında bir yarıyılı başarılı bir şekilde (genelde genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden 3 olması beklenir) tamamlamış olma,
  • Geçilmek istenen programın ALES not barajını ve varsa yabancı dil yeterliliğini sağlama,
  • Tez çalışmasına henüz başlamamış olma.

Elbette ki şartların üniversitelere göre çeşitlilik gösterebileceği unutulmamalıdır.          

Yukarıdaki koşulları sağlayan öğrencilerin bunları belgelemesi yani transkript, ALES ve yabancı dil sınavı sonuç belgesi, disiplin cezası almadığına dair belge, dilekçe gibi üniversite tarafınca istenen belgeleri temin etmesi gerekmektedir.

Aynı üniversitede geçiş yapan adaylar için belirtilen belgelerin yeterli olmasıyla birlikte, farklı üniversiteye geçiş yapan adaylardan referans mektubu veya benzeri belgeler de talep edilebilir. Yüksek lisans yatay geçişinde yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi farklı bir kuruma geçiş yapmak mümkünken farklı bir anabilim dalına geçmek mümkün değildir. Geçiş yapmış lisansüstü öğrencisinin ilk dönem aldığı dersler, geçiş yapmış olduğu enstitü tarafından değerlendirilir ve bu dersleri tekrar almak durumunda olmaz.

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking giriş meritking güncel giriş kingroyal giriş meritking kingroyal
tokat haberleri reseller